Συνεχίζει τις ιστορικές αποκαλύψεις το τηλεσκόπιο James Webb της NASA, καθώς μέσα από τα «μάτια» του βλέπουμε έναν γαλαξία 13,5 δισεκατομμυρίων ετών, ο οποίος αποτελεί το αρχαιότερο κομμάτι σύμπαντος που έχει δει ο άνθρωπος στην ιστορία!
Όπως αναφέρει η DailyMail, ο γαλαξίας που αποκάλυψε το James Webb ονομάζεται GLASS-z13 (GN-z13) και σχηματίστηκε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, το οποίο συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον γαλαξία GN-z11, ο οποίος αποκαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Hubble το 2015 και η γέννησή του χρονολογείται 400 εκατομμύρια χρόνια μετά από αυτή του σύμπαντος. Δηλαδή, ο νέος γαλαξίας γεννήθηκε 100 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο της NASA κατέγραψε τον γαλαξία GN-z13 μέσω της Near Infrared Camera (NIRCam), η οποία είναι ικανή να «πιάνει» στιγμιότυπα της ζωής των πρώτων αστεριών και γαλαξιών του γνωστού – μέχρι σήμερα – σύμπαντος.
This red dot is the oldest galaxy we've ever seen!
— New Scientist (@newscientist) July 20, 2022
The latest data from the James Webb Space Telescope has helped astronomers find the galaxy, which dates back to just 300 million years after the big bang https://t.co/ujVstyRBES pic.twitter.com/p404hoSjFC
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ώρα που το James Webb εξερευνούσε την περιοχή γύρω από τον GN-z13, εντόπισε και τον GN-z11, με τους επιστήμονες από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και του Σμιθσόνιαν στη Μασαχουσέτη να σημειώνουν ότι αμφότεροι είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος.
Discovered by the Hubble Space Telescope, galaxy GN-z11 was the previous recorder holder, which dates back to 400 million years after the birth of the universehttps://t.co/H4Lna4uROw pic.twitter.com/rmesWSA2ve
— New Scientist (@newscientist) July 20, 2022
Πιο συγκεκριμένα, ο GN-z13 έχει διάμετρο περίπου 1.600 έτη φωτός και ο GLASS z-11 είναι 2.300 έτη φωτός. Συγκριτικά, ο δικός μας γαλαξίας, Milky Way, έχει διάμετρο περίπου 100.000 έτη φωτός άρα καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά.
Ακόμη, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες των επιστημόνων, και οι δύο γαλαξίες έχουν μάζα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ήλιων, το οποίο οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι σχηματίστηκαν λίγο μετά το Big Bang.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταξίδι του James Webb ήδη έχει φέρει πολλές πληροφορίες στη Γη σχετικά με τη συμπεριφορά των πλανητών του σύμπαντος και, αν κρίνουμε από τις πρώτες εικόνες, τότε τα επόμενα ευρήματά του μπορεί να είναι ακόμη πιο συναρπαστικά.