Κόσμος

Το… alter ego του Έβο Μοράλες πρόεδρος στη Βολιβία από τον πρώτο γύρο

Με 20 μονάδες να τον χωρίζουν από τον αντίπαλό του, ο Λουίς Άρτσε, υπουργός της κυβέρνησης του εξόριστου Έβο Μοράλες, θεωρείται ο νικητής των εκλογών στη Βολιβία. Και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

Ο Λουίς Άρτσε είναι υποψήφιος του κόμματος του πρώην προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες. Τα περισσότερα exit polls μετά τις εκλογές της Κυριακής (18.10.2020) στη Βολιβία δείχνουν ότι ο Άρτσε συγκεντρώνει, από τον πρώτο γύρο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 57%.

Ο 57χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας προηγείται περισσότερες από 20 μονάδες του βασικού του αντιπάλου, του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, διασφαλίζοντας την επιστροφή στην εξουσία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) μετά την παραίτηση τον Νοέμβριο του 2019 του Μοράλες, τον οποίο η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει για εκλογική νοθεία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια των φετινών εκλογών είχε ανανεωθεί η σύνθεση του Ανώτατου Εκλογοδικείου, ενώ στη Βολιβία είχαν σταλεί παρατηρητές από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, την ΕΕ και το Ίδρυμα Κάρτερ

«Η Βολιβία επέστρεψε στη δημοκρατία», δήλωσε ο Άρτσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκεουάνκα. «Θα εργαστούμε για όλους τους Βολιβιανούς, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας του «μπολιβαριανού οικονομικού θαύματος», κάτι που δεν σταμάτησε να προωθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες από το 2006 ως το 2017 και στη συνέχεια ξανά το 2019.

Υπό την προεδρία του Μοράλες, το ΑΕΠ της χώρας τετραπλασιάστηκε, ενώ κατά μέσο όρο η ανάπτυξη την περίοδο 2004-2014 έφτανε το 4,9%. Εξάλλου η φτώχεια μειώθηκε από το 60% στο 37% και η ανέχεια από το 38% στο 13%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Λάβαμε σωστές αποφάσεις που έφεραν τη χώρα μας πρώτη σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στην περιοχή», επαναλάμβανε ο Άρτσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες συνεχάρη τον Άρτσε για τη νίκη του: «δεν έχουμε ακόμη την επίσημη καταμέτρηση, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο Άρτσε και ο Τσοκεουάνκα κέρδισαν τις εκλογές», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, ο Άρτσε συγκεντρώνει το 52,4% των ψήφων έναντι 31,5% του 67χρονου Μέσα. Άλλη δημοσκόπηση του Καθολικού Ινστιτούτου Jubileo αναφέρει ότι ο αριστερός υποψήφιος κερδίζει το 53% των ψήφων έναντι του 30,8% του αντιπάλου του.

Επτά ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, είχε καταμετρηθεί μόλις το 6% των ψήφων.

Από την Αργεντινή, όπου έχει καταφύγει, ο Μοράλες συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων. Ο Άρτσε είναι πρόεδρος της Βολιβίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες.

Μετά τις εκλογές του 2019 είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια, τα οποία πέρυσι είχαν κοστίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους

Μόλις τελείωσε η ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα, αυξήθηκαν οι εκκλήσεις για «υπομονή» προς τους Βολιβιανούς εξαιτίας της βραδύτητας στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. «Για μια εκλογική αναμέτρηση τόσο σημαντική για το μέλλον της χώρας, πρέπει να είμαστε σίγουροι για το εκλογικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) Σαλβαδόρ Ρομέρο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα και η Άνιες είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να κάνουν «υπομονή» και «να μην προκαλέσουν βίαια επεισόδια». Η κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι η εκλογική διαδικασία «διεξήχθη ήρεμα σε όλη τη χώρα», με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Γιατί καθυστερεί το αποτέλεσμα στη Βολιβία

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων οφείλεται στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου, το οποίο ανακοίνωσε προχθές, Σάββατο, ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν προκαταρκτικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, καθώς στις περυσινές εκλογές τα αρχικά αποτελέσματα αποτέλεσαν αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια τα οποία οδήγησαν εντέλει στην παραίτηση του Μοράλες και την ακύρωση της διαδικασίας.

Όμως ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου είχε επισημάνει ότι τα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να δημοσιεύσουν exit polls.

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια ο Μοράλες δεν ήταν υποψήφιος για την προεδρία.

Παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019 εν μέσω πολιτικής κρίσης, μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές, στις οποίες είχε κερδίσει τέταρτη θητεία στην προεδρία.

Περίπου 7,3 εκατομμύρια Βολιβιανοί κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και να ανανεώσουν τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Hurriyet: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ «έδωσε» στο Ισραήλ στρατιωτικούς στόχους της Συρίας για να του επιτρέψουν να φύγει από τη χώρα
Ο Μπασάρ αλ Ασάντ φαίνεται να παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στο Ισραήλ ώστε το αεροπλάνο του - που τον φυγάδευσε από την Συρία - να μην γίνει στόχος των IDF
Hurriyet: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ «έδωσε» στο Ισραήλ στρατιωτικούς στόχους της Συρίας για να του επιτρέψουν να φύγει από τη χώρα