Η Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας διεκδικώντας μία τέταρτη θητεία, μετέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής (20.11.2016) το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Δεν ήταν μια… είδηση που να έριξε κανέναν από τα σύννεφα. Όλοι άλλωστε περίμεναν ότι η Μέρκελ να θελήσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
Σύμφωνα με πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μέρκελ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της σε συνάντηση της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που έγινε την Κυριακή (20.11.2016) στο Βερολίνο. Η 62χρονη καγκελάριος συνέδεσε την υποψηφιότητά της με την εκ νέου υποψηφιότητά της ως προέδρου του CDU.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στα μέλη του συντηρητικού της κόμματος, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ότι θέλει να είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία στις εκλογές του επόμενου χρόνου, δήλωσαν στο Reuters υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της.
Υψηλόβαθμα στελέχη του CDU συναντώνται στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν την τελευταία ετήσια διάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, πριν από τις εκλογές του ‘17.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 20:00 το βράδυ, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου. Αλλά πηγές του κόμματος της, CDU, “διέρρευσαν” τις προθέσεις της αρκετές ώρες νωρίτερα. Έτσι, στις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017, η Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος. Προς… θλίψη, ίσως, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ήλπιζε ότι ίσως η Μέρκελ να έκανε στην άκρη, ανοίγοντάς του το δρόμο για την καγκελαρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μέρκελ μετρά ήδη 11 χρόνια στην καγκελαρία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Πάντως, όπως υπογραμμίζει και το Reuters, δεν είναι βέβαιο ότι αν κερδίσει και τέταρτη θητεία θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της. Στο παρελθόν έχει η ίδια δηλώσει ότι θέλει να βρει την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από την πολιτική και να μην παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα.
Η 62χρονη καγκελάριος θεωρείται από πολλούς μία σταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη σε μία περίοδο αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ. Όπως σχολιάζει το Reuters, η Μέρκελ θεωρείται ακόμη ότι εκφράζει τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Όπως σημειώνει το BBC, η δημοτικότητά της γνωρίζει πτώση, σε σχέση με παλαιότερα, αλλά η Μέρκελ διατηρεί την λαϊκή στήριξη. Στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπέστη ταπεινωτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.
Το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία είχε συγκεντρώσει τότε ποσοστό 12.9%, εξασφαλίζοντας εκπροσώπηση στο δέκατο από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα 18% από 23,3% το 2011, καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση το 1990, πτώση που αποδίδεται στην μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η καγκελάριος. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είχε αναδειχθεί πρώτο με 22,4%, από 28,3%, στις προηγούμενες εκλογές.
Πάντως, δημοσκόπηση που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα Bild δείχνει ότι το 55% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια ακόμα θητεία της Μέρκελ. Όπως σημειώνει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας το ποσοστό στήριξης από τους οπαδούς των Χριστιανοδημοκρατών αγγίζει το 92%. Και δεν είναι μόνο ότι τη στηρίζουν οι οπαδοί του κόμματός της. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως και το 54% των σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί την παραμονή της στην εξουσία.
Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 55% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία, δήλωσε η αρχισυντάκτρια ης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau Μπάσα Μίκα στον δημόσιο ραδιοσταθμό DLF. Πρόσθεσε δε ότι «ποτέ η διεθνή της φήμη δεν ήταν τόσο καλή, αν βέβαια πιστέψουμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι είναι η μόνη που κρατά συμβολικά ψηλά τη σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Και εκτός αυτού η Α. Μέρκελ είναι άνθρωπος που αγαπά την εξουσία».
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η A. Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όταν η δημοτικότητά της βρίσκονταν στο ναδίρ. Η αρχισυντάκτρια Μπάσα Μίκα πιστεύει ότι η τακτική της καγκελαρίου αποδείχθηκε ορθή.
«Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα. Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας».
Η γερμανίδα δημοσιογράφος αναμένει ωστόσο ότι ο προεκλογικός αγώνας του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο δύσκολος και διαφορετικός από τους προηγούμενους λόγω της ενίσχυσης των λαϊκιστών και στη Γερμανία.
«Ζούμε σε καιρούς έντονης πολιτικοποίησης. Λαϊκιστές δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στις ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι στον προεκλογικό αγώνα θα ενστερνιστεί αυτό που γράφουν οι New York Time ότι είναι η τελευταία πολιτικός που υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού κόσμου. Με αυτό το όπλο στη φαρέτρα της μπορεί να διαχωρίσει τη θέση της από την Εναλλακτική για τη Γερμανία και παρόμοια λαϊκιστικά ρεύματα και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Διότι η επανεκλογή της θα αποτελούσε για πολλούς μια πολιτική συνέχεια, ένα συναίσθημα ασφαλείας που έχουν συνηθίσει και όλα αυτά πάντα με ένα δημοκρατικό πρόσημο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Deutsche Welle