Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέσαν σχεδόν στο σύνολό τους, τον Βρετανό πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και οι διαπραγματεύσεις της αποχώρησης να ξεκινήσουν άμεσα, ο Κάμερον όμως φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει και να μεταθέσει την συγκεκριμένη διαδικασία για τον Σεπτέμβρη αφήνοντας την ευθύνη της απόφασης στον διάδοχό του, που θα πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ένταση εν τω μεταξύ φαίνεται πως προκλήθηκε μεταξύ των θεσμών και των κρατών-μελών, σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Το Άρθρο 50 δεν περιλαμβάνει τη σχετική πρόβλεψη και οι θεσμοί μοιάζουν να βρίσκονται στα “μαχαίρια”. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της Συνόδου, έδωσε το… χρίσμα σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το περιοδικό Politico μάλιστα έκανε λόγο για έγγραφο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς την Κομισιόν που υπαγόρευε (ή και απαγόρευε) σε διευθυντές, προσωπάρχες και άλλους υπαλλήλους της Κομισιόν, να απαντούν σε ερωτήσεις για το Brexit, να μιλούν σε Βρετανούς ή και να επισκέπτονται ακόμα τη Μεγάλη Βρετανία.
Στο έγγραφο που επικαλείται το Politico, γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι δύο θεσμοί μάχονται σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας.
Ποιό είναι το μέλημα των Βρετανών; Όπως αποκάλυψε και ο Βρετανός υπουργός Βιομηχανίας, πρώτο μέλημα είναι να παραμείνει η Βρετανία συνδεδεμένη με την ενιαία αγορά. Αίτημα που απέκρουσαν οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Βελγίου, τονίζοντας πως “Δεν μπορείς να κρατάς τα καλά μιας Ένωσης, απεμπολώντας τα άσχημα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στάση του στο δημοψήφισμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του εύχεται “καλό κουράγιο” για τη συνέχεια.
Η ακριβής ημερομηνία της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. Στη Σύνοδο αυτή είναι πιθανό ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός να παρουσιάσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και σχετικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει μετά. Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.
Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι το άρθρο 50 δεν μπορεί να ανακληθεί μονομερώς κι ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να το ζητήσει η Μ. Βρετανία και να συμφωνήσουν οι «27» με ειδική πλειοψηφία.
Ντέιβιντ Κάμερον: “Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Πάντοτε μιλάμε για έναν οργανισμό. Παρά τις αντιξοότητες έβλεπα ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας με επιχειρήματα. Είμαι ίσως εδώ για τελευταία φορά, τους χαιρέτησα όλους. Απόψε είχα μια σημαντική συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρχε καθολικός σεβασμός της απόφασης. Ο τόνος της συνάντησης ήταν αυτός της θλίψης. Στην ΕΕ λυπούνται που θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε. Υπήρξαν εποικοδομητικές συζητήσεις και κατανοήσαμε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις. Φεύγουμε από την ΕΕ, όμως δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη. Οι χώρες είναι σύμμαχοι, είναι φίλοι και εταίροι.”
Άνγκελα Μέρκελ: Στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από το δείπνο εργασίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για το αν είναι θυμωμένη με τον Κάμερον. “Ο θυμός δεν εμπίπτει στην πολιτική δράση. Όλοι ξέρουμε ότι ως πολιτικοί θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό πρέπει να το λέμε και στον εαυτό μας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης.” ήταν η απάντησή της. Ακόμα σε ερώτηση σχετικά με το ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί το Brexit απάντησε: “Νομίζω ότι το άρθρο αυτό (το άρθρο 50), είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κανόνες. Στο άρθρο ορίζεται ότι η Ένωση διαπραγματεύεται αλλά ορίζει ξεκάθαρα. Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν.”
Click4more Η σκληρή δήλωση Ολαντ: Χωρίς ελευθερία μετακίνησης, καμία πρόσβαση στην ενιαία αγορά
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Τουσκ και τους υπόλοιπους. Δεν θα υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου. Και καμία άλλη συζήτηση. Αυτό είπα και στην Κομισιόν ότι δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Ο κύριος Κάμερον θέλει κάποιο χρόνο για περισυλλογή. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως αυτοί που θέλουν να φύγουν, πως παραμένουν. Δεν είναι ικανοί να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι. Αυτοί που ήθελαν να φύγουν, τώρα ζητούν χρόνο. Αν θέλεις να φύγεις έχεις και σχέδιο. Το αίτημα, θα γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα γίνει το ταχύτερο. Εγώ, ο Σουλτς και ο Τουσκ ζητήσαμε να γίνει το συντομότερο δυνατό.”
Ντόναλντ Τουσκ: “Συζητήσαμε για την Βρετανία. Πήραμε αποφάσεις για αγορά, μετανάστευση, ΝΑΤΟ. Ο Κάμερον μας ενημέρωση για το δημοψήφισμα. Η απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα παρθεί από τη νέα κυβέρνηση. Ασχοληθήκαμε με τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο του Brexit. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μας είπε ότι το Brexit θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Αύριο θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, θα είναι η πρώτη άτυπη συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας.”
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ