Επιστρέφει στην Ρωσία για νέες διπλωματικές επαφές ο Στιβ Γουίτκοφ, στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κομβική χρονική συγκυρία για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ταξίδι του στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα (22.04.2025) ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις Διεθνείς Σχέσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ναι», απάντησε ο Ουσάκοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στο ερώτημα εάν γνωρίζει ότι ο Στιβ Γουίτκοφ προγραμματίζει μία επίσκεψη στην Μόσχα αυτήν την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι το «δεξί χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ έχει κατά το παρελθόν συναντηθεί τρεις φορές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσουν την προοπτική της λήξης της σύρραξης στην Ουκρανία και το πιο πρόσφατο τετ α τετ τους ήταν στην Αγία Πετρούπολη στις 11 Απριλίου 2025.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με στόχο να βρεθεί μια «χρυσή τομή» που θα οδηγήσει αρχικά σε μια ρεαλιστική και αποτελεσματική εκεχειρία στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση στον τερματισμό των εχθροπραξιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, αύριο Τετάρτη (23.04.2025), προβλέπεται εξάλλου συνάντηση στο Λονδίνο ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ουκρανούς, Βρετανούς και Γάλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά τις πρωτοφανείς συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη (17.04.2025) παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο, όπως και του Στιβ Γουίτκοφ, του Αντρίι Γέρμακ, που είναι ο επιτελάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Μπαρό, καθώς και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Λάμι.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ποιες πτυχές μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν θα ήταν για τους ίδιους διαπραγματεύσιμες, σημείωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.