Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Το Δίστομο της… Κίνας – Μια συγκλονιστική ιστορία

Το Δίστομο της… Κίνας – Μια συγκλονιστική ιστορία

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1932 ο ιαπωνικός στρατός κατέσφαξε περισσότερους από 3.000 κατοίκους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, της περιοχής Πινγκντινγκσάν, στη βοερειανατολική Κίνα. Τρεις επιζώντες από τη σφαγή μαζί με τους πέντε Ιάπωνες δικηγόρους τους προσέφυγαν στα ιαπωνικά δικαστήρια ζητώντας να αποζημιωθούν. Οι προσφεύγοντες έχασαν την υπόθεση, αλλά δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους έχοντας ως φωτεινό παράδειγμά τους τον αντίστοιχο αγώνα των κατοίκων του Διστόμου.

Οι τρεις Κινέζοι επιζώντες και οι Ιάπωνες δικηγόροι τους ζήτησαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, εκτός από την αποζημίωση, να αναγνωρίσει τη σφαγή και να ζητήσει συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων, να δημιουργήσει ένα πάρκο στη μνήμη των θυμάτων στον τόπο της σφαγής και να ενσωματώσει στα ιστορικά βιβλία το χρονικό της σφαγής, ώστε να ενημερωθούν οι επόμενες γενιές για την αποτρόπαιη αυτή πράξη.

Το ιαπωνικό κράτος δέχτηκε τελικά μόνο την αναγνώριση της σφαγής και καμία από τις άλλες αξιώσεις. Ωστόσο οι επιζώντες δεν το βάζουν κάτω και περιμένουν εναγωνίως την εξέλιξη των αξιώσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις σφαγές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Για τον λόγο αυτόν οι πέντε Ιάπωνες δικηγόροι επισκέφθηκαν πέρυσι και φέτος το Δίστομο, προκειμένου να μιλήσουν με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη γερμανική ομάδα «ΑΚ Δίστομο» και τους κατοίκους.

Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ιάπωνας δικηγόρος Σίρο Καβακάμι, η υπόθεση του Διστόμου είναι πολύ γνωστή σε όσους ασχολούνται στην Ιαπωνία με διεθνείς υποθέσεις και εγκλήματα πολέμου. «Η δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου θεωρείται πρωτοπόρα στην Ιαπωνία» τονίζει ο κ. Καβακάμι.

«Το θέμα είναι πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε. Σιγά- σιγά αλλάζουν τα πράγματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εξελίξεις εδώ μας δίνουν φως και ελπίδα. Παρακολουθούμε προσεκτικά ό,τι γίνεται στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Χάγη για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια» προσθέτει ο ίδιος.

Η ομάδα των πέντε Ιαπώνων δικηγόρων βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Δίστομο, στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, αλλά και σήμερα στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και η ομάδα «ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο για να παρουσιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Η φετινή επέτειος βρίσκει το εθνικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη και αισιόδοξη καμπή, καθώς για πρώτη φορά το ζήτημα είναι κεντρικό στην πολιτική ατζέντα της χώρας, ενώ το θέμα διεθνοποιείται και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ των διεκδικήσεων ακόμα και μέσα στη Γερμανία» επισήμανε εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου ο Αριστομένης Συγγελάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη «δημόσια συγνώμη του Γερμανού Προέδρου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα αναμφίβολα γεγονός θετικό» ωστόσο απαιτούνται και «χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης και επανόρθωσης, όμως αντί γι’ αυτές η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σφαγή Διστόμου: Πίσω απο την φωτογραφία – σύμβολο (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Δίστομο 70 χρόνια μετά: Μια αφήγηση – σοκ (video)

Δίστομο: “Ένα τραγούδι για τον Αργύρη” – Ντοκουμέντο για τα παιδιά που άφησαν πίσω οι Ναζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε