Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Το ΔΝΤ δηλώνει «βέβαιο» ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών

Το ΔΝΤ δηλώνει «βέβαιο» ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Βέβαιη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών δηλώνει σήμερα Τετάρτη (24.5.2023) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την ώρα που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αμερικανική οικονομία.

«Η Ιστορία μάς λέει ότι οι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτή την αντίληψη περί στάσης πληρωμών (…) αλλά στο παρά ένα αυτό επιλύεται και είμαι βέβαιη ότι θα δούμε και πάλι αυτό το έργο», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, που διοργανώνει το Bloomberg. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν αναμένει γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα του αμερικανικού δολαρίου. Ερωτηθείσα για την αποδολαριοποίηση του κόσμου, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε:

«Δεν αναμένουμε γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα διότι ο λόγος για τον οποίο το δολάριο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα είναι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και το βάθος των κεφαλαιαγορών της», ενώ πρόσθεσε «μην αποχαιρετάτε ακόμα τα δολάριά σας».

Τι θα συμβεί αν κηρυχθεί στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, και ούτω καθεξής.

Οι συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Τι χρειάζεται για να μη γίνει στάση πληρωμών

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών πρέπει το Κογκρέσο –η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι– να ψηφίσει για να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν γενικά τυπική διαδικασία.

Τούτη τη φορά, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δεκαετίας. Ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.

«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία, το χρέος μας είναι πολύ μεγάλο», επέμεινε ο κ. Μακάρθι πριν από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, καθώς η παράταξή του ερίζει τελευταία πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με δανεικά «από την Κίνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει διατεθειμένος να συζητήσει για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά από την πλευρά του επισημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος φορολογικά παραθυράκια και οι μεγάλες εταιρείες και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί να «πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί» σε φόρους. Κάτι που η άλλη πλευρά ούτε θέλει να ακούσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις