Την άποψη ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα κερδίζει απλώς λίγο χρόνο, καθώς το πρόβλημα θα επανακάμψει δριμύτερο εν ευθέτω χρόνω, εκφράζει η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Τάιντ».
Με τον τίτλο «Η Ελλάδα εξακολουθεί να προχωράει σκουντουφλώντας» το δημοσίευμα αναφέρει ότι, ενόσω τα προγράμματα διάσωσης αναλώνονται σε λογιστικού τύπου ρυθμίσεις αντί να επικεντρώνονται στην τόνωση της ανάπτυξης, το ελληνικό πρόβλημα θα παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξακολουθήσει να κατευθύνεται προς την έξοδο από την ευρωζώνη.
Όπως ειδικότερα σημειώνει η «Ντε Τάιντ», οι νέες ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο Eurogroup για την Ελλάδα, εκκινούν από την αφετηρία ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο ούτως ώστε οι πιστωτές να είναι σε θέση, σε βάθος χρόνου, να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν πρόκειται να συμβεί. Όπως υποστηρίζεται, θα αποδειχθεί περίτρανα για μια ακόμα φορά, ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Και τούτο διότι στηρίζονται στην πρόβλεψη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η ελληνική οικονομία να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. Η «Ντε Τάιντ» θεωρεί κάτι τέτοιο ελάχιστα πιθανό και επισημαίνει ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή πολιτικών σκληρής λιτότητας, η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει, με αποτέλεσμα η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης να πέσει στο κενό.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η νέα συμφωνία, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες, δεν παρουσιάζει καμία προοπτική τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι ύστερα από μερικούς μήνες η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, γεγονός που θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές αρχές να εκπονήσουν ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μεγάλος κίνδυνος που προκαλεί η ζοφερή αυτή προοπτική είναι οι Έλληνες να απογοητευτούν από τη βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και να στραφούν προς λύσεις εκτός ευρώ. Δηλ. να αντιμετωπίσουν το δίλημμα είναι είτε να αποδεχτούν την ιδιαίτερα επώδυνη πραγματικότητα της ευρωζώνης είτε να επιλέξουν μια αβέβαιη πορεία εκτός αυτής. Ενώ μερικούς μήνες πριν το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο επικράτησε οριακά, είναι πολύ πιθανό ότι την επόμενη φορά δεν θα τα καταφέρει, προσθέτει η «Ντε Τάιντ». Και η πιθανότητα το χρέος να πέσει γύρω στο 100% μετά από 10 χρόνια αφήνει παγερά αδιάφορους τους Έλληνες που βιώνουν μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Συνοψίζοντας, η «Ντε Τάιντ» εκτιμά ότι, όπως και τις προηγούμενες φορές, η συμφωνία αυτή αποφεύγει μια κλιμάκωση της κρίσης βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν προσφέρει μια πραγματική λύση για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, η συμφωνία αυτή δεν καταφέρνει τίποτα περισσότερο από το να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό δράμα μπορεί για λίγο να φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε οι Ιταλοί και οι Γερμανοί να προσέλθουν απερίσπαστοι στις κάλπες τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο επίτευγμα της συμφωνίας, διευκρινίζει με νόημα η «Ντε Τάιντ».
Διαβάστε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Alpha Bank: Οι αποφάσεις του Eurogroup βάζουν τέλος στις συζητήσεις για “άτακτη χρεοκοπία”
Δέσμευση Στουρνάρα: “Όχι άλλα μέτρα το 2013” – Μείωση 7% στη φορολογία επιχειρήσεων