Κόσμος

Το ενδεχόμενο νίκης της Λε Πεν στη Γαλλία ανησυχεί τις Βρυξέλλες και τους διπλωμάτες με διπλή ιθαγένεια

Η διαφαινόμενη νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν στις εκλογές στη Γαλλία βάζει φωτιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε διπλωμάτες στο Παρίσι που έχουν διπλή ιθαγένεια.

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου επισημαίνουν την  ανησυχία που επικρατεί μεταξύ υπαλλήλων και διπλωματών στους «διαδρόμους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» στις Βρυξέλλες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία γράφοντας για επικείμενο χάος με προφανή κίνδυνο μπλοκαρίσματος της ΕΕ και «απώλεια επιρροής» για το Παρίσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro, η προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης τους ενοχλεί  περισσότερο από μια αριστερή κυβέρνηση, καθώς η πρώτη θα είναι μια επικίνδυνη υποθήκη για τη στήριξη της Ουκρανίας, θα οδηγήσει σε συγκρούσεις για το χρέος και το μελλοντικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή ακόμη για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, το περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ, απερχόμενου Προέδρου του Συμβουλίου, καθησυχάζει ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν θα πάψουν να ισχύουν από τη μια μέρα στην άλλη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Νικολά Βερόν του Ινστιτούτου Bruegel, απαριθμεί τους πολυάριθμους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αγορών, που θα εμποδίσουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λε Πεν να εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Υπενθυμίζοντας τις «υποσχέσεις που έδωσε στους αγρότες», ο Βερόν εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να περικοπεί η γαλλική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, απαιτώντας παράλληλα μια ισχυρή κοινή αγροτική πολιτική.

Για «μεγάλη ζάλη» που έχει κυριεύσει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει εξάλλου λόγο δημοσίευμα στην εφημερίδα Liberation καθώς, όπως σημειώνεται, υπάρχει αναστάτωση σε πολυάριθμους διπλωμάτες με διπλή ιθαγένεια, οι οποίοι από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λε Πεν, του Ζορντάν Μπαρντελά καταλαβαίνουν, ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης, που θεωρούνται πολύ «ευαίσθητες».

Υπενθυμίζοντας την ύπαρξη συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα σε προηγούμενες «συγκατοικήσεις», η εφημερίδα τονίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό: «Ο αποκλειστικός τομέας του προέδρου, που μερικές φορές παρερμηνεύεται, δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Προφανώς θα αμφισβητηθεί. Όσον αφορά την Ουκρανία, τη σχέση με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά ειδικά την Ευρώπη, οι απόψεις είναι αντίθετες. Αν υπάρξει συγκατοίκηση, αναπόφευκτα θα είναι συγκρουσιακή. Αυτό θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση και στη συνέχεια σε διαγραφή της γαλλικής διπλωματίας», αναφέρει στην εφημερίδα Γάλλος διπλωμάτης.

Ε, θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλα σημεία αντιπαράθεσης, όπως ως προς τον διορισμό των πρέσβεων, οι οποίοι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «διορίζονται από τον αρχηγό του κράτους, αλλά έπειτα από σύσταση του Υπουργού Εξωτερικών».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα