Στόχος αυτής της κίνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για τα ρομπότ που είτε ήδη έχουν αναπτυχθεί είτε θα γίνουν διαθέσιμα μέσα σε τουλάχιστον 10 χρόνια από τώρα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα θέτει τις βάσεις κυρίως για την τήρηση των θεμελιωδών δεοντολογικών αρχών, ενώ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει ορισμένες επιλογές πριν από την ευρεία είσοδο των ρομπότ στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αναφέρουν επίσης ότι αρχικά θα πρέπει να θεσπιστούν κοινές ευρωπαϊκές αρχές και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο προτού κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ προχωρήσει στη θέσπιση δικών του νόμων. Σημαντικό επίσης ζήτημα αποτελεί η ασφάλεια τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των προσωπικών τους δεδομένων.
Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει από την ανάπτυξη και εξέλιξη των ρομπότ είναι η αγορά εργασίας, αφού υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση μεγάλου όγκου εργαζομένων από ανδροειδή. Όπως εκτιμάται, τα ρομπότ πιθανόν δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με αυτές που θα καταργήσει η χρήση τους, ωστόσο οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι υψηλής ειδίκευσης. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ