Μάλιστα ζήτησε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν μια “ενιαία και αυστηρή” θέση για τη Βενεζουέλα. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος στη Βενεζουέλα ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
“Τον ρώτησα ποιο είναι το μήνυμά σας προς εμένα και τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών”, δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ μετά από επαφές με τον ανακηρυχθέντα πρόεδρο στη Βενεζουέλα και στη συνέχεια μετέφερε τον μήνυμα.
“Απάντησε δύο πράγματα: παρακαλώ εξακολουθήστε τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, ο οποίος έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και θυμηθείτε ότι πρόκειται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή”.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές ενώ οι ευρωβουλευτές ανέφερε πως αυτή η απόφαση έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».
Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς και ζητά από τις αρχές στη Βενεζουέλα να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές». Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει τον 35χρονο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ως νόμιμο αρχηγό του κράτους στη Βενεζουέλα και καταγγέλλουν τον Νικολάς Μαδούρο ως σφετεριστή της εξουσίας.
Ο Μαδούρο ορκίστηκε πρόεδρος στη Βενεζουέλα στις 10 Ιανουαρίου μετά από εκλογές την χρονιά που μας πέρασε τις οποίες αμφισβητεί η αντιπολίτευση, ενώ κατηγορεί τον Γκουαϊδό για απόπειρα πραξικοπήματος με την βοήθεια των ΗΠΑ.
Από την άλλη ο Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και η Ρωσία ενώ και στην Βρετανία οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν εγείρει αντιδράσεις καθώς ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει συνταχθεί με τον Μαδούρο.
“Μόνο και μόνο επειδή μοιράζεται με τον Μαδούρο τις αντιδυτικές απόψεις δεν αρκεί ως λόγος για να κάνει τα στραβά μάτια αναφορικά με κάποιον που έχει οδηγήσει τον λαό του στην φτώχεια με το 70% των παιδιών στη χώρα, σε κάποιες περιοχές, να υποσιτίζονται”, είπε ο Χαντ, ενώ ο Κόρμπιν έχει καταδικάσει τη βία στη χώρα και έχει ζητήσει να βρεθεί λύση.