Διπλό «χτύπημα» από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Τουρκία, καθώς και θα παραπέμψει την υπόθεση κράτησης του Οσμάν Καβαλά και καλεί σε απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενημέρωσε την Τουρκία για την πρόθεσή της να παραπέμψει το θέμα του Οσμάν Καβαλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη συνεδρίασή του στις 2 Φεβρουαρίου 2022, ζητώντας από την Τουρκία να υποβάλει την άποψή της το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι η Επιτροπή Υπουργών της «ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία για την πρόθεσή της να παραπέμψει την υπόθεση Καβάλα κατά Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ερωτώντας εάν η Τουρκία δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 46.4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Προσέθεσε ότι «τον Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση του Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων ότι είχε διαπράξει αδίκημα. Διαπίστωσε ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν απώτερο σκοπό, δηλαδή να τον φιμώσουν και να αποτρέψουν άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι ο χρόνος που χρειάστηκε από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να εξετάσει την καταγγελία του ήταν ανεπαρκώς «γρήγορος».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε να λάβει κάθε μέτρο για να βάλει τέλος στην κράτηση του αιτητή και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε τελεσίδικη τον Μάιο του 2020, οπότε η υπόθεση πέρασε στην Επιτροπή Υπουργών για να εποπτεύσει την εκτέλεση της απόφασης».
Παράλληλα αναφέρεται ότι «σε ενδιάμεσο ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, η Επιτροπή υπενθύμισε τις οκτώ προηγούμενες αποφάσεις της και ένα προηγούμενο ενδιάμεσο ψήφισμα, καλώντας έντονα τις τουρκικές αρχές, αφενός, να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του αιτούντος και, αφετέρου, να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της ποινική διαδικασίας εναντίον του βάσει των πορισμάτων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και χωρίς καθυστέρηση».
Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή ενημέρωσε την Τουρκία για την πρόθεσή της να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο στη συνεδρίασή του στις 2 Φεβρουαρίου 2022, ζητώντας από την Τουρκία να υποβάλει την άποψή της το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου».
Ξεκάθαρο μήνυμα και για τον Ντεμιρτάς
Επίσης ζήτησε και πάλι να απελευθερωρεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέτρεψε και πάλι σθεναρά τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς», αναφέρει.
Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η κράτηση του είχε τον απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που είναι ο πυρήνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωσή του».
«Στην τελευταία της συνεδρίαση για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε ενδιάμεσο ψήφισμα εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία ότι ο Ντεμιρτάς στερείται συνεχώς την ελευθερία του από τον Νοέμβριο του 2016», επισημαίνεται.
Υπογραμμίζεται ότι «η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ελπίδα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα ολοκληρώσει την εξέταση των καταγγελιών του προσφεύγοντος στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με τρόπο συμβατό με το πνεύμα και τα συμπεράσματα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Εν τω μεταξύ, η επιτροπή προέτρεψε και πάλι έντονα τις αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του Ντεμιρτάς».
«Εκτός από αυτά τα μέτρα που αφορούν ειδικά τον Ντεμιρτάς, η επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση σχετικά με τα γενικά μέτρα που καλείται να λάβει η Τουρκία για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή, ιδίως προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος , να ενισχύσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου και να εξασφαλίσει επαρκή προστασία από την αυθαίρετη εφαρμογή του άρθρου 314 του Ποινικού Κώδικα.
Η Επιτροπή αποφάσισε να επαναλάβει την εξέταση αυτής της υπόθεσης στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2022 για την εκτέλεση των αποφάσεων το αργότερο» καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.