Κυριακή, 4 Αυγ.
33oC Αθήνα

Το Facebook έσωσε 50 πρόσφυγες! Θαλασσοπνίγονταν στα νερά της Μεσογείου (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Facebook έσωσε 50 πρόσφυγες! Θαλασσοπνίγονταν στα νερά της Μεσογείου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν δεκάδες πρόσφυγες, στα τέλη Αυγούστου, που κινδύνεψαν να πνιγούν. Έφτασαν ένα βήμα πριν τον θάνατο. 50 άτομα παγιδευμένα σε μία λέμβο, που χωρούσε μόνο 25. Ένας ήρωας, ένας 27χρονος Σύριος κατάφερε να τους σώσει.

Απελπισμένοι οι πρόσφυγες, εκείνο το μοιραίο πρωινό έζησαν τον δικό τους Γολγοθά. Ενώ, επιβιβάστηκαν σε λέμβο, με προορισμό τη στεριά, ξαφνικά η μηχανή χάλασε και βρέθηκαν να παρασύρονται από τα ρεύματα. Έδιναν μάχη με τα κύματα, όταν ο νεαρός Σύριος, έψαξε στα προσωπικά του αντικείμενα και βρήκε στην τσάντα το κινητό του. Ήταν ένα iPhone 5 που είχε τυλίξει με πολλά πλαστικά προκειμένου να μη βραχεί. Προς έκπληξή του, όταν το ξετύλιξε, είδε πως είχε σήμα, ενώ τα κινητά των υπόλοιπων συνταξιδιωτών του ήταν ‘νεκρά’. Στάθηκε τυχερός, διότι, πριν φύγει από τη Δαμασκό, είχε προμηθευτεί έναν ατομικό μικρό φορτιστή εκτάκτου ανάγκης και από τη Σμύρνη, από όπου πέρασε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ένα πρόγραμμα internet τουρκικής τηλεφωνικής εταιρίας.

 

How An iPhone Saved The Lives Of Migrants Lost At Sea

Mohamed thought he and 50 other migrants were doomed to die — until his phone caught a signal. Click on the link at the end of the video to read more.

Posted by The Huffington Post on Saturday, 3 October 2015

 

Δεν έχασε καιρό. Παρά την κούραση, παρά τη ναυτία βρήκε τη δύναμη να παραμερίσει της δυσχερείς συνθήκες. Θα έβρισκε μέσω χαρτών την ακριβή θέση της λέμβου και θα καλούσε για βοήθεια τις ελληνικές ή τις τούρκικες αρχές. Για κακή του τύχη, όμως, το κινητό δεν μπορούσε να φορτώσει τα τηλέφωνα. Αμέσως σκέφτηκε να μπει στο Facebook. Άρχισε να κοινοποιεί στον τοίχο του πως βρισκόταν κάπου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για τα επόμενα λεπτά ανέβαζε την τοποθεσία του μαζί με τη φράση ‘SOS’, αλλά τα μόνο μηνύματα που ελάμβανε ήταν “ο Θεός να σε βοηθήσει”.

Απελπισμένος, έστειλε προσωπικά μηνύματα με τη φράση ‘βοήθεια’, σε τρία συγγενικά του πρόσωπα που βρίσκονταν στην Αμερική. Μία ξαδέρφη του, η Danya Kathleen, απάντησε στην κλήση του. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο 27χρονος προσπάθησε να της εξηγήσει τι συνέβαινε και που βρισκόταν. Η Danya, αν και βρισκόταν στη Χαβάη, δεν έχασε καιρό. Επικοινώνησε με τους δικούς της στην Ιταλία. “Μαμά βοήθεια”. Επιτόπου, οι δύο γονείς μπήκαν στο Google και βάσει των συντεταγμένων βρήκαν ότι το πλησιέστερο νησί ήταν η Χίος. Βρήκαν το τηλέφωνο από το λιμεναρχείο, ειδοποίησαν τις αρχές και με τη σειρά της η Danya ενημέρωσε τον ξάδερφό της. “Είσαι καλά; Έρχεται βοήθεια τώρα”. Ο Σύριος, όμως, επέμενε στο να ζητά βοήθεια. Η Danya τότε επικοινώνησε η ίδια με τις αρχές τις Χίου, όπου την ενημέρωσαν πως δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το σκάφος λόγω καιρού και ότι στέλνουν δεύτερο σκάφος. Λίγα λεπτά μετά, που για τους 50 απελπισμένους πρόσφυγες φάνηκαν αιώνες, η διάσωσή τους έγινε πραγματικότητα.

Πηγή: Huffingtonpost

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε