Site icon NewsIT
11:29 | 26.03.19

Το Facebook “σβήνει” χιλιάδες λογαριασμούς αλλά όχι τη… “Μακεδονία” από τη μνήμη του

Το Facebook “σβήνει” χιλιάδες λογαριασμούς αλλά όχι τη… “Μακεδονία” από τη μνήμη του
Newsit Newsroom

Φαίνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έφτασε στα… αυτιά του Facebook. Και όταν σήμερα (26.03.2019) θέλησε να ανακοινώσει πως σβήνει χιλιάδες "ύποπτους" λογαριασμούς σε πολλές χώρες, ανέφερε πως αυτό συνέβη και στη "Μακεδονία". Σκέτο, χωρίς Βόρεια μπροστά.

Το Facebook ανακοίνωσε πως “έκλεισε” 2.632 σελίδες και λογαριασμούς χρηστών, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram, εξαιτίας “συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς” (coordinated inauthentic behavior). Οι “ύποπτες” σελίδες και λογαριασμοί συνδέονταν με «το Ιράν, τη Ρωσία, τη “Μακεδονία” και το Κόσοβο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπου… “Μακεδονία” για το Facebook προφανώς εννοείται η Βόρεια Μακεδονία, αλλά μάλλον ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και οι συνεργάτες του δεν… έμαθαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, βάσει της οποίας η “Μακεδονία” ή ΠΓΔΜ πλέον ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Ούτε και το Reuters, μάλλον, που μετέδωσε την είδηση μέσω twitter και την… πάτησε εξαιτίας του Facebook, γράφοντας κι εκείνο περί “Μακεδονίας”… σκέτης.

Σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς που «έκλεισαν», το Facebook αναφέρει πως αν και δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσά τους, ωστόσο χρησιμοποίησαν παρόμοιες τακτικές, δημιουργώντας δίκτυα λογαριασμών για να παραπλανήσουν άλλους χρήστες σχετικά με το ποιοι είναι και τι κάνουν.

[read4more]

Οι λογαριασμοί και οι σελίδες «κατέβηκαν» εξαιτίας της συμπεριφοράς που επέδειξαν οι διαχειριστές τους και όχι εξαιτίας των όσων ανέβασαν σε Facebook και Instagram. «Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι πίσω από αυτή τη δραστηριότητα συντόνισαν με κάποιον άλλο και χρησιμοποίησαν ψεύτικους λογαριασμούς για να διαστρεβλώσουν το τι είναι και αυτή ήταν η βάση για τη δράση μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μόνο σήμερα, το Facebook κατέβασε 513 σελίδες και λογαριασμούς ανάλογης ” συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς” ως μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου που συνδέεται με το Ιράν. Οι σελίδες αυτές λειτουργούσαν στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Κασμίρ, το Καζακστάν ή ακόμα και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Οι διαχειριστές ή οι κάτοχοί τους εμφανίζονταν ως ντόπιοι, επινοούσαν δημοσιογραφικές οντότητες, συχνά χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς και παρίσταναν πραγματικές πολιτικές ομάδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Ανέβαζαν ειδήσεις για θέματα επικαιρότητας και συχνά ενίσχυαν το περιεχόμενο από το κρατικό πρακτορείο του Ιράν για θέματα όπως τις κυρώσεις κατά της χώρας, την κρίση ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, τον πόλεμο στη Συρία και στην Υεμένη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ή την κρίση στη Βενεζουέλα.

«Αν και οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να κρύψουν την ταυτότητά τους, η έρευνά μας συνέδεσε τους λογαριασμούς αυτούς με το Ιράν».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version