Site icon NewsIT
13:43 | 19.02.17

“Το Grexit θα ήταν μοιραίο για την Ευρωζώνη”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

«Θα ήταν μοιραίο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, αντίθετα με το Brexit, τον Τραμπ ή ακόμα και την Κίνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες περί εξόδου της από την Ευρωζώνη».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πενεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

“Όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλωτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική και η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης”

Για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται. Συνολικά έχει εφαρμόσει μιαν άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπομένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010».

«Το βασικό πρόβλημα της Eλλάδας είναι ότι δεν διαθέτει δομές ανταγωνιστικές, κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει, αλλά σε αυτό προστίθενται και οι συνεχείς απαιτήσεις για εξοικονόµηση πόρων, τους οποίους η χώρα δεν μπορεί να βρει. Και όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλωτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική και η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός οικονομολόγος.

«Η οικονομία είναι όπως η ιατρική, είναι θέμα δοσολογίας και στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας. Πρέπει, λοιπόν, αφενός μεν να γίνουν δομικές / διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη να δημιουργηθεί και μακροοικονομικά ένα κλίμα, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη. Αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια, έχει ως συνέπεια μακροοικονομικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Δεν πρέπει επομένως να εκλήσσεται κανείς από το ό,τι υπάρχει μικρή ανάπτυξη», επισήμανε ο Πέτερ Μπόφινγκερ.

Σχετικά με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα είπε: «Πιστεύω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο, όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι αρκετό. Πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη και μετά να τεθεί το ερώτημα τι μέτρα λιτότητας απαιτούνται: τώρα είναι σαν να εισέρχεται ένας ασθενής σε κέντρο αποκατάστασης της υγείας του και να απαιτείται από αυτόν να έχει αμέσως υψηλότατες επιδόσεις. Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρόβλημα και το ΔΝΤ το έχει επιτέλους αντιληφθεί. Δυστυχώς, όμως απο ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται συνεχώς νέα, φιλόδοξα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν».

“Η οικονομία είναι όπως η ιατρική, είναι θέμα δοσολογίας και στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας”

Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Μπόφινκερ πιστεύει ότι «αν ικανοποιηθεί περισσότερο η επιθυμία της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεν θα μας πονέσει (τους Γερμανούς), διότι στην πραγματικότητα έχει γίνει ήδη μια σχετικά εκτεταμένη παραίτηση από το χρέος μέσω της παράτασης αποπληρωμής του διά των χαμηλών επιτοκίων. Και πιστεύω ότι αν φροντίσουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να παραμείνει το ευρώ σταθερό, τότε συμβάλλουμε σημαντικά στη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά, η οποία σταθερότητα αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε».

Στο ερώτημα του γερμανικού ραδιοφώνου DLF πώς μπορεί να εξηγηθεί στον Γερμανό φορολογούμενο ότι δίνονται συνεχώς επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα απάντησε: «Δίνονται, όχι για να ζουν οι Έλληνες πάνω από τις δυνατότητές τους, αλλά για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μας και στη διεθνή κοινότητα. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για την παράταση των υπαρχόντων δανείων. Νομίζω πως αυτό είναι παρά, μα πάρα πολύ σημαντικό να το επαναλάβει κανείς».

Για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνει την κατάσταση, χρειάζεται όμως προσωπικό ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει χρήματα να διαθέσει για το δημόσιο τομέα. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα. Εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, τότε θα είχαμε μεγαλύτερη αστάθεια στο ευρωσύστημα, στο οποίο ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι τεταμένη. Νομίζω ότι το χειρότερο για τον Γερμανό φορολογούμενο θα ήταν αν διαλυθεί η ευρωζώνη, διότι τότε θα έχουμε τεράστια προβλήματα με τις εξαγωγές μας», υπογράμμισε.

“Ελπίζω ότι θα αντιληφθούμε στη Γερμανία πόσο σημαντικό είναι το ευρώ για μας, πόσο μεγάλη σχέση έχει η καλή μας οικονομική κατάσταση με αυτό το νόμισμα”

Στο ερώτημα εάν ο επόμενος Ευρωπαίος ασθενής είναι η Ιταλία, ο Πέτερ Μπόφινκερ είπε:«Εχουμε στην ευρωζώνη υψηλή αστάθεια, γι΄ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταθεροποιήσουμε και όχι να αποσταθεροποιήσουμε αυτό το σύστημα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι ο Ντράγκι κάνει καλή πολιτική. Προσπαθεί να περάσει αυτό το πλοίο, το οποίο δεν είναι το πλοίο των ονείρων μας ασφαλώς, εν μέσω μέσω των θυελλών της παγκόσμιας οικονομίας. Και θα έπρεπε να του είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα πολύ καλά. Διότι, αν το πλοίο ναυαγήσει η Γερμανία είναι η χώρα, η οποία θα πληγεί περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη».

Τάχθηκε, δε, κατά της καθιέρωσης ως επιλογής της δυνατότητας εξόδου από την ευρωζώνη όσο διαρκούν τα προβλήματα μιας χώρας : «Η νομισματική Ένωση χαρακτηρίζεται από τη διαρκή συμμετοχή ενός μέλους. Εάν παραιτηθεί κάποιος από αυτήν, τότε απειλείται ολόκληρο το σύστημα της ύπαρξής της, διότι η αγορά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι θα υπάρξουν μέλη της ευρωζώνης, τα οποία ενδέχεται να αποχωρήσουν και τότε θα έχουμε φυγή κεφαλαίων. Θα δημιουργηθούν ρήγματα στην ευρωζώνη και μετά θα καταρρεύσει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι θα αντιληφθούμε στη Γερμανία πόσο σημαντικό είναι το ευρώ για μας, πόσο μεγάλη σχέση έχει η καλή μας οικονομική κατάσταση με αυτό το νόμισμα και εάν -όπως ελπίζω- το κατανοήσουμε, τότε θα είμαστε διατεθειμένοι να καταπιούμε τη μια ή την άλλη καμήλα», τόνισε στο DLF το μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version