Site icon NewsIT

«Το Ιράν διατάζει δολοφονίες Εβραίων σε Γαλλία και Γερμανία»: Σάλος με την αποκάλυψη για την υπόθεση «Μάρκο Πόλο»

08.09.2024 | 13:11
«Το Ιράν διατάζει δολοφονίες Εβραίων σε Γαλλία και Γερμανία»: Σάλος με την αποκάλυψη για την υπόθεση «Μάρκο Πόλο»

French anti-terror judiciary police investigators work near the city's synagogue, after cars were set on fire in front of the synagogue, in La Grande-Motte, France, August 24, 2024. REUTERS/Manon Cruz

«Σεισμό» προκαλεί η δημοσιογραφική αποκάλυψη του γαλλικού Mediapart, σύμφωνα με τις οποίες πληρωμένοι δολοφόνοι του Ιράν κάνουν εκτελέσεις στην Ευρώπη! Η σύλληψη ενός ζευγαριού στο Παρίσι ήταν η αιτία για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.

Η υπόθεση είναι γνωστή ως «Μάρκο Πόλο». Αποκαλύφθηκε από το Mediapart, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη έχει «ξαναγίνει» πεδίο δράσης «πληρωμένων δολοφόνων» του Ιράν. Στόχος τους, Εβραίοι πολίτες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 34χρονος Αμπντελκρίμ Σ. και η 33χρονη σύντροφός του Σαμπρίνα Μπ. συνελήφθησαν και τους έχει ασκηθεί, από τις αρχές Μαρτίου, ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Προφυλακίστηκαν στις 4 Μαΐου γιατί φέρονται να εμπλέκονται σε σχέδια διάπραξης φόνων Εβραίων που ζουν στη Γερμανία και στη Γαλλία κατ’ εντολή του Ιράν.

Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (Direction générale de la sécurité intérieure, DGSI), από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επαυξάνει, αναφέρει πως η υπόθεση αναδεικνύει το ότι έχει επανεμφανιστεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη η «τρομοκρατία του ιρανικού κράτους».

«Από το 2015, οι ιρανικές ξανάρχισαν την πρακτική των στοχευμένων δολοφονιών», κατά τη DGSI, και «η απειλή χειροτέρεψε περαιτέρω (…) στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς».

«Σκοπός είναι να χτυπηθούν πρόσωπα “πολιτικοί στόχοι”, να αυξηθεί το αίσθημα ανασφάλειας στους κόλπους της αντιπολίτευσης στο ιρανικό καθεστώς και στην εβραϊκή/ισραηλινή κοινότητα», σημειώνεται στην έκθεση. Για αυτό, το Ιράν κατηγορείται πως στρατολογεί στην Ευρώπη κακοποιούς, ιδίως διακινητές ναρκωτικών.

Ο Αμπντελκρίμ Σ., που εμπλέκεται στην υπόθεση «Μάρκο Πόλο», είχε ήδη απασχολήσει τη δικαιοσύνη: είχε καταδικαστεί να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του σε φόνο στη Μασσαλία κι αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2023 με όρους και υπό δικαστικό έλεγχο.

Ο Γαλλοαλγερινός φέρεται να ήταν ο «βασικός παίκτης» στη Γαλλία ενός «πυρήνα» που δρα για λογαριασμό του Ιράν και σχεδίαζε βίαιες ενέργειες στη γαλλική και στη γερμανική επικράτεια.

Πρώην συγκρατούμενός του φέρεται να τον έφερε σε επαφή με τον «συντονιστή» του πυρήνα. Ο «συντονιστής» παρουσιάζεται ως σημαντικός διακινητής ναρκωτικών στη διοικητική περιφέρεια της Λιόν και φέρεται να πήγε στο Ιράν τον Μάιο, κατά την έκθεση της DGSI.

Στόχοι που είχαν οριστεί ήταν πρώην υπάλληλος ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που ζει στο Παρίσι και τρεις πρώην συνάδελφοί του στην περιοχή του Παρισιού, καθώς και τρεις Ισραηλινογερμανοί στο Μόναχο και στο Βερολίνο.

Ο Αμπντελκρίμ Σ. φέρεται να έκανε ταξίδια στη Γερμανία, παρά τους όρους της αποφυλάκισής του και τον δικαστικό έλεγχό του, για σκοπούς αναγνώρισης, ειδικά στο Βερολίνο, με παρούσα τη γυναίκα του. Ο ενδιαφερόμενος το αρνείται, διαβεβαιώνει πως είχε απλά πάει για ψώνια.

Οι γαλλικές αρχές προσάπτουν ακόμη στον πυρήνα αυτό την ευθύνη για σχέδια με σκοπό να γίνουν τέσσερις εμπρησμοί σε εταιρείες στη νότια Γαλλία που «ανήκουν σε ισραηλινούς υπηκόους» από τον Δεκέμβριο του 2023 ως τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με τις πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη γαλλική αστυνομία, ο ενδιαφερόμενος αρνείται την κατηγορία, λέει πως ήταν ενδιάμεσος ανάμεσα στον ηθικό αυτουργό και άλλα τέσσερα πρόσωπα στο πλαίσιο σχεδίου για να διαπραχθεί ασφαλιστική απάτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version