Δευτέρα, 5 Αυγ.
34oC Αθήνα

Το Ιράν εξέδωσε NOTAM να αλλάξουν τα αεροσκάφη τα δρομολόγια τους – Θέμα χρόνου τα αντίποινα κατά του Ισραήλ

Το Ιράν εξέδωσε NOTAM να αλλάξουν τα αεροσκάφη τα δρομολόγια τους – Θέμα χρόνου τα αντίποινα κατά του Ισραήλ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου κλιμακώνονται οι φόβοι για γενικευμένο πόλεμο, καθώς φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Μάλιστα, την ώρα που σενάρια θέλουν το Ισραήλ να «χτυπά» πρώτο, το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται να τιμωρηθεί ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να φέρεται να εξέφρασε στους συναδέλφους του την εκτίμηση ότι Ιράν και Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους του, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Axios, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες να σπάσουν τον κύκλο της κλιμάκωσης επιχειρώντας από τη μια να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα χτυπήματα προς το Ισραήλ και από την άλλη να συγκρατήσουν την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Μια από τις πηγές είπε, ακόμα, ότι ο Μπλίνκεν ήταν οργισμένος για το ναύαγιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα λέγοντας ότι η αίσθηση που είχε η Ουάσινγκτον ήταν ότι ήταν κοντά μια συμφωνία πριν την δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις