Κυριακή, 13 Οκτ.
22oC Αθήνα

Το Ιράν έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια, προειδοποιεί διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ιράν έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια, προειδοποιεί διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης
REUTERS

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ κατά της ιρανικής επικράτειας, δήλωσε σήμερα, Κυριακή (13.10.24) ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Ιρανός διοικητής προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, καθώς η Τεχεράνη αναμένει ισραηλινά αντίποινα για τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ της 1ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ πως το Ιράν δεν βλέπει «κόκκινες γραμμές» στην υπεράσπιση των συμφερόντων του έστειλε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί.

Το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το λαό και τα συμφέροντα του, ανέφερε συγκεκριμένα στο Χ (πρώην Twitter) o Αμπάς Αραγτσί, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προετοιμάζεται για την επίθεση ανταπόδοσης του Ισραήλ, στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ φαίνεται να είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θα περιορίσει την απάντηση του απέναντι στο Ιράν και θα χτυπήσει μόνο στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις όσον αφορά το πώς και το πότε θα προβεί στα αντίποινα.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μία απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα από το Ιράν.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μία επίθεση που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο οποίος αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις