Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για μια επίθεση drone σε στρατιωτικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Ισφαχάν, υποσχόμενο εκδίκηση.
Η επίθεση για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ πραγματοποιήθηκε ενώ επικρατεί ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και για το γεγονός ότι προμηθεύει με όπλα -περιλαμβανομένων drones- τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, καθώς και σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες στο Ιράν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαεΐντ Ιραβανί δήλωσε πως «η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι υπεύθυνο ήταν το Ισραήλ» για την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και για την οποία η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως δεν προκάλεσε θύματα ούτε σοβαρές ζημιές.
«Το Ιράν επιφυλάσσεται του νόμιμου και εγγενούς δικαιώματός του να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλειά του και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απειλή ή αδικοπραγία του σιωνιστικού καθεστώτος οπουδήποτε και οποτεδήποτε το κρίνει απαραίτητο», αναφέρει ο Ιραβανί στην επιστολή.
«Αυτή η δράση του σιωνιστικού καθεστώτος Ισραήλ αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο», τονίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Ισραήλ έχει δηλώσει από καιρό ότι είναι πρόθυμο να πλήξει ιρανικούς στόχους, αν η διπλωματία δεν καταφέρει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα ή το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά δεν σχολιάζει συγκεκριμένα περιστατικά.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν τελματώσει από το Σεπτέμβριο. Βάσει της συμφωνίας, από την οποία αποσύρθηκε η Ουάσινγκτον το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Το Ιράν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ ότι σχεδιάζει επιθέσεις χρησιμοποιώντας πράκτορες μέσα στο ιρανικό έδαφος.
«Κούρδοι σαμποτέρ εργάζονται για το Ισραήλ»
Τον Ιούλιο η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως συνέλαβε μια ομάδα κούρδων σαμποτέρ που εργάζονταν για το Ισραήλ και σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα «ευαίσθητο» κέντρο αμυντικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν.
«Ο εξοπλισμός και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Ισφαχάν είχαν μεταφερθεί στο Ιράν με τη βοήθεια αντεπαναστατικών οργανώσεων, που έχουν τη βάση τους στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τις διαταγές ξένης υπηρεσίας ασφαλείας», μετέδωσε χθες, Τετάρτη, το ιρανικό Nournews.
Στην επαρχία του Ισφαχάν υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένης εκείνης της Νατάνζ, που αποτελεί τη βάση του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου και στην οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι έκανε σαμποτάζ το 2021. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εκρήξεις και πυρκαγιές γύρω από ιρανικές στρατιωτικές, πυρηνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
«Τα drones του Ισραήλ εντοπίζονται δύσκολα»
Την ίδια ώρα το Ισραήλ αναφέρει πως τα drones του χρησιμοποιούν βόμβες βαρύτητας που δεν κάνουν θόρυβο ούτε αφήνουν καπνό καθώς πέφτουν, πράγμα που καθιστά δυσκολότερο για τον εχθρό να τις διακρίνει εγκαίρως και να τις αποφύγει.
Έπειτα από περισσότερο από δύο δεκαετίες μυστικότητας, το Ισραήλ δημοσιοποίησε τον Ιούλιο την ύπαρξη στο οπλοστάσιό του οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το Νοέμβριο, ένας ισραηλινός στρατηγός γνωστοποίησε πως τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται σε συνθήκες μάχης δύο σώματα, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό.
Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τηλεκατευθυνόμενα και ρίχνουν βόμβες ή πραγματοποιούν αναγνωρίσεις πριν επιστρέψουν στη βάση τους. Είναι διαφορετικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – καμικάζι που το Ιράν είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση το σαββατοκύριακο σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν – ένα επεισόδιο που το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο στόλος των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιλαμβάνει το Heron TP, το οποίο έχει μέγεθος ενός επιβατικού αεροπλάνου και κατασκευάζεται από την κρατική Israel Aerospace Industries, και τo μικρότερo Hermes της Elbit Systems.
Το πρώτο, δήλωσε ο αξιωματικός, «είναι το βαρύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις), το οποίο μπορεί να φέρει πυρομαχικά, με ωφέλιμο φορτίο περίπου ενός τόνου».
Οι ισραηλινοί κατασκευαστές δεν δημοσιοποιούν τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο πλαίσιο της πολιτικής απορρήτου που επιβάλλεται από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με πηγές στη βιομηχανία.
«Οι πωλήσεις θα γίνονται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση»
Αξιωματικός δήλωσε πως οποιεσδήποτε πωλήσεις drones που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν βόμβες θα γίνονται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, έτσι δεν χρειάζονται διαφήμιση.
Όλα τα πυρομαχικά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ισραηλινής κατασκευής, δήλωσε ο αξιωματικός, και «πλήττουν με ελεύθερη πτώση και μπορούν να φθάσουν την ταχύτητα του ήχου».
Τέτοιες βόμβες δεν έχουν συστήματα προώθησης που δημιουργούν το θόρυβο που κάνει μια βόμβα, και παράγουν τον καπνό που αφήνει.
Ο αξιωματικός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πυρομαχικά, λέγοντας μόνο ότι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε, όταν επιτίθεται ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, «κανένας δεν θα το ακούσει, κανένας δεν θα το δει να έρχεται».
Αυτό σημαίνει ωστόσο πως το ύψος θα είναι αρκετό ώστε να μην ακούγονται καθαρά στο έδαφος οι κινητήρες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Σε χειμερινούς πολέμους, όπως αυτός του Ισραήλ στη Γάζα το 2008-2009, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπρεπε να πετούν κάτω από τα σύννεφα για να λειτουργήσουν οι κάμερες σκόπευσής τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να ακούγονται.
«Χάνεις το στοιχείο του αιφνιδιασμού», δήλωσε ο αξιωματικός.