Ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε σήμερα (15.07.2022) τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην απειλούν την Τεχεράνη με τη χρήση βίας. Η αντίδραση αυτή ήρθε μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα χρησιμοποιούσε βία ως μέσο ύστατης καταφυγής προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
«Οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές (το Ισραήλ) ξέρουν πολύ καλά το τίμημα αν χρησιμοποιήσουν τη λέξη “βία” εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμπολφαζί Σεκαρτσί, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν. «Ο Μπάιντεν πρέπει να ήταν μισοκοιμισμένος όταν απείλησε το Ιράν”, είπε και πρόσθεσε, “Προσέχετε τα παντελόνια των στρατιωτών σας — μπορεί να βραχούν στον Περσικό!» σημείωσε επίσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς από την ισραηλινή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα αν οι δηλώσεις του ότι θα εμπόδιζε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σημαίνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Αν αυτό ήταν η τελευταία καταφυγή, ναι».
Την Πέμπτη (14.07.2022) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προφανώς σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι εκκλήσεις του Ισραήλ για μια “αξιόπιστη στρατιωτική απειλή” εκ μέρους των παγκόσμιων δυνάμεων.
Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμά του εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.
Η Τεχεράνη κατέληξε σε συμφωνία με έξι μεγάλες δυνάμεις το 2018 βάσει της οποίας περιόρισε το πρόγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς της συμφωνίας περίπου έναν χρόνο αργότερα.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει καρπούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ