Κόσμος

Το Ιράν προτείνει ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ και στο «βάθος» παζάρι για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, κορυφώνονται.

Το Ιράν επιδιώκει την αποφυλάκιση δεκατριών Ιρανών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους επτά διπλής εθνικότητας Ιρανοαμερικανοί, δύο Ιρανοί μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ και τέσσερις Ιρανοί πολίτες χωρίς άδεια παραμονής στην αμερικανική επικράτεια.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να δραστηριοποιηθεί αντί να κάνει θεατρικά σόου».

«Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε κρατούμενους με την Ουάσιγκτον… Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απελευθερώσουν φυλακισμένους Ιρανούς πολίτες άνευ όρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Την Τρίτη (16.08.2022), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter ότι ο Σιαμάκ Ναμάζι έχει συμπληρώσει 2.500 ημέρες άδικης κράτησης στο Ιράν και ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ελευθερία όλων των Αμερικανών που κρατούνται στη χώρα.

Η δήλωση του Νάσερ Καναάνι συμπίπτει με την κορύφωση των προσπαθειών για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την απάντηση του Ιράν στην «τελική» πρόταση της ΕΕ για την διάσωση της συμφωνίας, αφού η Τεχεράνη κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει ευελιξία.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Αλγερία «απορρίπτει τα τελεσίγραφα και τις απειλές» από τη Γαλλία – Κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών
Το Παρίσι απείλησε το Αλγέρι με αναθεώρηση της συμφωνίας του 1968, η οποία διευκολύνει την παραμονή, τις μετακινήσεις και την απασχόληση αλγερινών μεταναστών στη Γαλλία.
Αστυνομικοί στη Γαλλία
Ο Κάρολος κάλεσε τον Τραμπ στο παλάτι για «τσάι και συμπάθεια» – «Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί» λέει ο πλανητάρχης
Ο Αμερικανός πρόεδρος γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία που θα γίνει δεκτός για δεύτερη φορά από μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, ποζάρουν για μια φωτογραφία με τον πρίγκιπα, τότε, Κάρολο και την Καμίλα, στο Λονδίνο, το 2019
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δίνει στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν - «Πολύ αρρωστημένο υλικό»
Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρίγκιπας Άντριου, ο Μπιλ Κλίντον, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς είναι ανάμεσα στα διάσημα πρόσωπα που σχετίζονταν με τον Έπσταϊν
Φωτογραφία του Τζέφρι Έπσταϊν την οποία τράβηξαν οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης