Σάββατο, 12 Οκτ.
29oC Αθήνα

Το Ιράν τρέμει την αργοπορία του Ισραήλ και φοβάται ότι θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Ανάλυση CNN

Το Ιράν τρέμει την αργοπορία του Ισραήλ και φοβάται ότι θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Ανάλυση CNN

Στα πρόθυρα νευρικής νευρικής κρίσης βρίσκεται το Ιράν, καθώς το Ισραήλ καθυστερεί την απάντησή του μετά την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε η Τεχεράνη πριν από λίγες μέρες. 

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, όσο το Ισραήλ δεν λαμβάνει απόφαση για το ποιο θα είναι το χτύπημα – αλλά και το μέγεθός αυτού – τόσο το Ιράν αναμένει πως η απάντηση θα είναι σφοδρή και καταστροφική…

Μάλιστα, πληροφορίες του CNN αναφέρουν πως το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου με χώρες της Μέσης Ανατολής επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση.

Η ανησυχία του Ιράν πηγάζει από την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να μην χτυπήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πετρελαίου και το γεγονός ότι η πιο σημαντική δύναμή του στην περιοχή, η Χεζμπολάχ, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι ΗΠΑ είναι σε διαρκείς συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με το επικείμενο χτύπημα στο Ιράν, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν το Ισραήλ να στοχεύσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εδώ και σχεδόν δύο μήνες, λέγοντάς του ότι τα αντίποινα του Ισραήλ πρέπει να είναι «αναλογικά» και πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, εξέφρασαν επίσης ανησυχία για μια πιθανή επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε Άραβας διπλωμάτης. CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί βαθύτατα ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα εκτεταμένο πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ αγνοεί όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία πως το Ισραήλ αγνοεί όλο και περισσότερο τις νουθεσίες των ΗΠΑ, καθώς παρά τις εκκλήσεις για προστασία των αμάχων του Λιβάνου, ήδη τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ και σε χερσαίες επιθέσεις. 

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα προχωρήσει, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, το Ισραήλ δεν είχε προβεί σε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα στόχευε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες σχεδίαζε επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και μόλις πριν από δύο χρόνια προσομοίωσε το χτύπημα τους σε μια στρατιωτική άσκηση. Το Ισραήλ είναι επίσης ύποπτο για δολοφονίες κατά Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν υποστεί δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις, πιθανότατα από το Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις