Τον διπλωματικό μαραθώνιο για την απελευθέρωση των δυο ελληνικών τάνκερ, όπου έκαναν πριν από μερικές μέρες ρεσάλτο οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν, συνεχίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Και ενώ τα πλοία κρατούνται, η Τεχεράνη ζητά να μην εμπλέκονται στην υπόθεση, μετά τις ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία!
«Έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και παράλληλα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, τον ΙΜΟ», ανέφερε για τα δυο ελληνικά πλοία που κρατούνται στο Ιράν ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Επίσης, υπενθύμισε πως υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ενώ η Ελλάδα πάντα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.
Και ενώ η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για να απελευθερωθούν τα δυο ελληνικά πλοία, το Ιράν κατήγγειλε την «ανάρμοστη ανάμιξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν τη σύλληψη από την Τεχεράνη δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο.
«Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 27 Μαΐου, οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη από την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους τη σύλληψη αυτών των ελληνικών πλοίων από το Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει μαζί με τα πληρώματά τους.
Το Βερολίνο κατήγγειλε «μια αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων».
Το Παρίσι από την πλευρά του επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».
Ο Χατιμπζαντέχ κατήγγειλε από την πλευρά του το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» σύλληψη, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη σύλληψη (σ.σ.: από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης δικαιολόγησαν τη σύλληψη των ελληνικών πλοίων επικαλούμενοι «παραβιάσεις» που φέρεται να διέπραξαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.