Site icon NewsIT

Το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν αλλά στρατιωτικούς στόχους, εκτιμούν οι New York Times

08.10.2024 | 09:36
Το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν αλλά στρατιωτικούς στόχους, εκτιμούν οι New York Times

FILE PHOTO: People walk on the rubble at the site of the Israeli airstrike that killed Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah on Friday, in Beirut's southern suburbs, Lebanon, September 29, 2024. REUTERS/Ali Alloush TPX IMAGES OF THE DAY/File Photo

Η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει κόκκινο με το Ισραήλ να δηλώνει έτοιμο να πλήξει όλους τους εχθρούς του έθνους, ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και τρέμει για ένα ενδεχόμενο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ωστόσο, σε μια ανάλυσή του οι New York Times αναφέρουν πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, το Ισραήλ δεν πρόκειται να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι λένε στους NYT ότι σε πρώτη φάση το Ισραήλ είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές βάσεις, σε στόχους πληροφοριών και ηγεσίας. Αν και αυτό δεν αποκλείει ότι σε δεύτερη φάση το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με το αν το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα η Ουάσιγκτον εξετάζει αν είναι η κατάλληλη στιγμή το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, ενώ κρίνεται ως πιο αποτελεσματικό ένα χτύπημα σε υπόγειες και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις απ’ότι ένα απευθείας χτύπημα στα πυρηνικά. 

Το Πεντάγωνο προέτρεψε το Ισραήλ να επιλέξει την διπλωματική οδό και κυρώσεις, αλλά και σαμποτάζ.

Τέλος, σημειώνεται πως για πολλά χρόνια το Ισραήλ δεν είχε πραγματικό σχέδιο επίθεσης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά εστίαζε σε χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ, μέχρι που έγινε πρωθυπουργός ο εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ το 2021. Ο ίδιος ζητά να ενταθούν οι προσομοιώσεις πτήσης μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν…

«Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία του εδώ και 50 χρόνια, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», έγραψε πρόσφατα ο Ναφτάλι Μπένετ. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να σακατέψουμε θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δικαίωση. Έχουμε τα εργαλεία. Τώρα που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν παραλύσει, το Ιράν είναι εκτεθειμένο».

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν ένα ενδεχόμενο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να ανακόψει τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται ένα ισραηλινό χτύπημα να οδηγήσει το πρόγραμμα του Ιράν ακόμα πιο βαθιά, απαγορεύοντας στους λιγοστούς πυρηνικούς επιθεωρητές την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του.

Οι επόμενες κινήσεις του Ιράν

Είτε το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είτε όχι, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό μέλλον του Ιράν.

Το πρώτο είναι αυτό που έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν για πυρηνικά θέματα. Οι αξιωματούχοι περιγράφουν τη βοήθεια ως «τεχνική βοήθεια» και λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχει στο Ιράν υλικό για μια πυρηνική κεφαλή.

Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι η ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε να κάνει το Ιράν πιο ευάλωτο. Δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας για να χτυπήσει το Ισραήλ. Η κίνηση για την απόκτηση πυρηνικού όπλου μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψει το Ισραήλ.

Η τρίτη ανησυχία έχει να κάνει με το τεράστιο δίκτυο πυρηνικών του Ιράν, το οποίος βρίσκεται νότια του Natanz και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο πυρηνικό κέντρο σε όλο το Ιράν, ενώ ακόμη δεν είναι σε λειτουργία. 

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version