Site icon NewsIT

Το Ισραήλ διαπραγματεύεται σχέδιο εκεχειρίας με τη Χαμάς στη Γάζα – Απαγορεύθηκε η δράση της UNRWA στη χώρα

28.10.2024 | 22:39
Το Ισραήλ διαπραγματεύεται σχέδιο εκεχειρίας με τη Χαμάς στη Γάζα – Απαγορεύθηκε η δράση της UNRWA στη χώρα

A Palestinian man walks past the rubble after Israeli forces withdrew from the area around Kamal Adwan hospital, amid the ongoing Israel-Hamas conflict, in Jabalia, in the northern Gaza Strip October 26, 2024. REUTERS/Stringer

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε (28/10/20240 πως συζήτησε με τους διαπραγματευτές στο Κατάρ ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Καταριανό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν αυτό το «νέο σχέδιο συμφωνίας» για εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι συζητήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς» ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτές οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει προηγούμενες προτάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν έλαβε καμία πρόταση που θα περιλάμβανε την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων με αντάλλαγμα μια 48ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν υποβαλλόταν μια τέτοια πρόταση, ο πρωθυπουργός θα την αποδεχόταν επί τόπου» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε μια ανακοίνωσή του.

Την Κυριακή (28/10/2024), ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για τον τερματισμό του πολέμου, πρότεινε μια διήμερη εκεχειρία, κατά την οποία θα απελευθερωθούν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις «για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στο Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «πρέπει να σταματήσει».

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός (σ.σ. στη Γάζα). Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει», επανέλαβε με έμφαση.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια κατάπαυση του πυρός, μετά την πρόταση της Αιγύπτου για διήμερη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Απαγορεύθηκε η δράση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά στην 120μελή Κνεσέτ.
Το Ισραήλ εδώ και καιρό κατηγορούσε ορισμένους εργαζόμενους στην UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι εργαζόμενοι στην UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, όπως τις αποκάλεσε.

Στην ανάρτησή του στο twitter ο Νετανιάχου πρόσθεσε επίσης ότι η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη στη Γάζα «τώρα και στο μέλλον».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η UNRWA χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση που έλαβε η Κνεσέτ. «Είναι σκανδαλώδες που μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει να διαλύσει μια υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία αποδεικνύεται ότι είναι ο σημαντικότερος χορηγός ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Γάζα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Τζουλιέτ Τούμα.

Ο σύμβουλος για θέματα μέσων ενημέρωσης της UNRWA Αντνάν Άμπου Χάσνα είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ για απαγόρευση της λειτουργίας της υπηρεσίας στο έδαφός του θα σημάνει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής διαδικασίας στο σύνολό της. Ο Χάσνα χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση, σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera Mubasher TV του Κατάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version