Κυριακή, 29 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιθέσεις στο βόρειο μέτωπο μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα – Εκδίκηση ζητά η Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιθέσεις στο βόρειο μέτωπο μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα – Εκδίκηση ζητά η Χεζμπολάχ
Reuters

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλ από το Ισραήλ ήταν αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών επί χρόνια ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός γνώριζαν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του.

Στο μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ , εξετάζεται η επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο μέτωπο.

Ο υπουργός «επί του παρόντος διεξάγει μια επιχειρησιακή εκτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης των IDF» (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στο βόρειο μέτωπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε (28/09/2024) ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν μια ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του Νασράλα ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

REUTERS/Thaier al-Sudani

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα θα επισπεύσει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας (…) Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος», είπε.
Με τον θάνατο του Νασράλα «κανονίσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον φόνο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες Γάλλοι», συνέχισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

Για «δικαιοσύνη» κάνουν λόγο Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

Ο Χασάν Νασράλα ήταν «ένας τρομοκράτης που είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του», δήλωσε απόψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

«Σήμερα, τα θύματα της Χεζμπολάχ έχουν ένα μέτρο δικαιοσύνης», είπε η Χάρις. Την ίδια ακριβώς δήλωση είχε κάνει νωρίτερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε εντολή σε ορισμένους υπαλλήλους της αμερικανική πρεσβείας στη Βηρυτό και στα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

Reuters/Jehad Shelbak

«Το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό απαγορεύεται να κάνει προσωπικά ταξίδια χωρίς προηγούμενη άδεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορεί να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο προσωπικό υπό την ευθύνη του Αρχηγού της Αποστολής, με μικρή έως καθόλου προειδοποίηση λόγω αυξημένων ζητημάτων ασφάλειας ή απειλών» πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έκανε επίσης «έκκληση» στου Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές για τον τρόπο αναχώρησής τους.

Η Γαλλία ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.
«Εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας την κατάσταση στον Λίβανο, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

«Υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης για όλον τον Λίβανο. Και αυτό δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Η υπουργός είπε επίσης ότι το Βερολίνο συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

REUTERS/Mohamed Azakir

Φόβοι για την απάντηση της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ μετά την δολοφονία του ηγέτη της, μοιάζει με πληγωμένη θηρίο και ο φόβος για την απάντησή της είναι μεγάλος. Η οργάνωση ζητά εκδίκηση και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη Μέση Ανατολή.

Στο παιχνίδι μπαίνει και το Ιράν μετά τον θάνατο του αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο πως «η γραμμή του Χασάν Νασράλα θα συνεχιστεί», παρά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στο αρχηγείο του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (Ιερουσαλήμ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

Στο πλευρό τους οι Χούθι της Υεμένης

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος».

«Αυτές οι μεγάλες θυσίες και αυτή η μεγάλη αδικία δεν θα είναι μάταιες», είπε ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι σε ομιλία του. Οι Χούθι, πρόσθεσε, έχουν ξεκινήσει την «κλιμάκωση» και «τη βελτίωση των επιδόσεών τους», μετά τις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, κατά την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το Τελ Αβίβ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις