Κόσμος

Το Ισραήλ έστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς – «Ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στις κατηγορίες της Χαμάς ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία, με τις IDF να στέλνουν τελεσίγραφο στην τρομοκρατική οργάνωση «ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.

Η Χαμάς ζητά να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να επιλύσουν την καθυστέρηση στον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

LIVE εικόνα από τη Γάζα:

https://www.youtube.com/watch?v=fpI3GT4dRYM

Σήμερα Σάββατο (25.11.2023) είναι η 2η ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων και κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, γι’ αυτό και επρόκειτο να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί από τους ισλαμιστές και τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι από τη μεριά του Τελ Αβίβ.

Ενώ πηγές από τους IDF και τη Χαμάς δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι 13 όμηροι – άλλες πηγές έκαναν λόγο για 14 – παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ήρθε η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ για να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ένας εκπρόσωπος της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, ο Hesham Edwan, δήλωσε στο CNN ότι νωρίτερα πέρασαν 70 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα. «Γίνονται προσπάθειες να περάσουν συνολικά 200 φορτηγά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, που επικαλείται πληροφορίες του Channel 12, οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα είναι από το κιμπούτς Μπεερί, μια από τις κοινότητες που δέχθηκαν ένα από τα πιο σφοδρά χτυπήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν για επέκταση της συμφωνίας

Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του Κατάρ συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας.

Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα από τη μεριά της ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες. Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τους όρους της Χαμάς και τις απειλές από το Ισραήλ.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα