Τρίτη, 15 Οκτ.
22oC Αθήνα

Το Ισραήλ φέρνει μπετονιέρες στον Λίβανο για να καταστρέψει με τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ φέρνει μπετονιέρες στον Λίβανο για να καταστρέψει με τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ
Ilia Yefimovich/picture-alliance/dpa/AP Images

Δεκάδες είναι οι μπετονιέρες που έχει φέρει το Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου προκειμένου να πλημμυρίσει με τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ. 

Μαζί με το στρατό και τα άρματα μάχης το Ισραήλ συγκεντρώνει στο νότιο Λίβανο πολλές μπετονιέρες. Τα τούνελ της Χεζμπολάχ είναι ο βασικός στόχος των ισραηλινών από τότε που μπήκαν σε λιβανέζικο έδαφος, καθώς θέλουν πάση θυσία να τα καταστρέψουν διαλύοντας την οργάνωση.

Ο IDF έδωσε στην δημοσιότητα πλάνα από ένα τούνελ συνολικού μήκους 800 μέτρων στο οποίο διέμεναν 30 άνδρες της σιιτικής οργάνωσης και εκτός από τις υποδομές διέθεταν και προμήθειες για έναν μήνα.

Ο στρατός του Ισραήλ έχοντας μπει μόλις πέντε χιλιόμετρα στα εδάφη του Λιβάνου έχει βρει πάνω από 30 τέτοια τούνελ.

Η καταστροφή των τούνελ ήταν άλλωστε από τις προτεραιότητες του Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας μόνο που εκεί τα πλημμύρισαν με θαλασσινό νερό.

Το Ισραήλ από τη στιγμή που δεν μπορεί να πλημμυρίσει τα τούνελ της Χεζμπολάχ με θαλασσινό νερό επέλεξε να τα «χτίσει» με τσιμέντο. Υπήρξε και η λύση των εκρηκτικών, ωστόσο, θα απαιτούνταν τεράστιες ποσότητες για να καταστραφούν δεδομένα ότι είναι φτιαγμένα σε βράχους. 

Ο IDF σφραγίζει ουσιαστικά τις συγκεκριμένες σήραγγες με τσιμέντο που είναι φθηνότερο από τα εκρηκτικά και παράλληλα διαλύει για πάντα τις υπόγειες στοές.

Η Χεζμπολάχ στο μεταξύ ανακοίνωσε σήμερα (15.10.2024) ότι στόχευσε «τρεις μπουλντόζες και ένα άρμα μάχης Merkava» του ισραηλινού στρατού στο συνοριακό χωριό Ράμια στο νότιο Λίβανο, λέγοντας αυτά τα οχήματα κάηκαν.

Το σιιτικό κίνημα λέει ότι μαχητές του πολεμούν σε «μάχες σώμα με σώμα» με Ισραηλινούς στρατιώτες στο νότιο Λίβανο.

Επίσης η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Έφτασαν τους 41 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς 

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 124 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα μισά από τα θύματα προέρχονται από ένα χριστιανικό χωριό στα βόρεια της Βηρυτού.

Από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.356 άνθρωποι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις