Το Ισραήλ μείωσε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλει στους Παλαιστίνιους ψαράδες της λωρίδας της Γάζας, επεκτείνοντας έως τα 15 ναυτικά μίλια τη ζώνη αλιείας ανοικτά του τελούντος υπό αποκλεισμό θύλακα, η μεγαλύτερη απόσταση που έχει δοθεί εδώ και χρόνια.
Το μέτρο αυτό ελήφθη μετά την επιστροφή στην ηρεμία έπειτα από μια νέα αύξηση της έντασης ανάμεσα στη Γάζα και στο Ισραήλ.
Ο έλεγχος του εύρους των ζωνών αλιείας της λωρίδας της Γάζας αποτελεί μέρος του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.
Οι αλιείς της Γάζας θα μπορούν στο εξής να ψαρεύουν σε μια ζώνη που φθάνει έως και τα 15 ναυτικά μίλια (27,7 χλμ.), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Cogat, της διεύθυνσης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τις ισραηλινές πολιτικές ενέργειες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιο τμήμα των περίπου 40 χλμ. της ακτής της Γάζας στη Μεσόγειο αφορά η απόφαση αυτή.
Η απόφαση λαμβάνεται ενώ διεξάγονται έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.
Οι συνομιλίες αυτές, που έχουν σκοπό να διαλύσουν τις πρόσφατες εντάσεις, αφορούν την ελάφρυνση του ισραηλινού αποκλεισμού με αντάλλαγμα την ηρεμία κατά μήκος των συνόρων, λέει η Χαμάς.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δεν επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς.
Η λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει δοκιμαστεί από πολέμους, φτώχεια και περιορισμό, και το Ισραήλ ενεπλάκησαν την περασμένη εβδομάδα για πολλοστή φορά σε εντάσεις που δημιούργησαν φόβους για μια νέα σύγκρουση. Η ηρεμία επανήλθε το πρωί της Κυριακής.
Η Χαμάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν μια αντιπαράθεση. Την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.
Ήδη χθες Κυριακή, το Ισραήλ ξανάνοιξε τα σημεία διέλευσης για αγαθά και ανθρώπους, τα οποία παρέμειναν κλειστά επί έξι ημέρες.
Τα όρια πέρα από τα οποία το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό κάνει νηοψίες, ανοίγοντας πολλές φορές πυρ εναντίον παλαιστινιακών πλοίων, ποικίλλουν ανάλογα με τις εντάσεις. Έχουν μειωθεί μέχρι και τα τρία ναυτικά μίλια (5,5 χλμ.) τα τελευταία χρόνια.
Τα δεκαπέντε μίλια είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει επιτρέψει το Ισραήλ εδώ και χρόνια. Όμως η Μίριαμ Μάρμουρ, εκπρόσωπος της Gisha, μιας ΜΚΟ που εργάζεται για την ελευθερία διακίνησης των Παλαιστινίων και κυρίως των κατοίκων της Γάζας, επισήμανε πως είναι μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων που προβλέπονται από τις συμφωνίες του Όσλο οι οποίες υπογράφηκαν τη δεκαετία του 1990.
Ο ισραηλινός αποκλεισμός θεωρείται ευρέως ως ο πρωταρχικός παράγοντας του οικονομικού μαρασμού στη Γάζα. Το Ισραήλ τον δικαιολογεί επικαλούμενο την ανάγκη περιορισμού της Χαμάς, η οποία αρνείται την ύπαρξή του και εναντίον της οποίας έκανε τρεις πολέμους από το 2008.