Site icon NewsIT

Το Ισραήλ σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, «εγκέφαλο» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

01.08.2024 | 11:53
Το Ισραήλ σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, «εγκέφαλο» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ανήμερα της κηδείας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και μια μέρα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάτ Σουρκ, το Ισράηλ, με μια λιτή ανακοίνωση, έκανε γνωστό ότι σκότωσε ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον άνθρωπο που φέρεται να εμπνεύστηκε την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πλέον: ο Μοχάμεντ Ντέιφ έχει εξουδετερωθεί». Αυτή ήταν η φράση, η μοναδική φράση, στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για την δολοφονία του στελέχους της Χαμάς και του ανθρώπου που ενορχήστρωσε την επίθεση του Οκτωβρίου. 

Μέσα σε σχεδόν 48 ώρες, οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν τρία ισχυρότατα πλήγματα σε Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Η επιχείρηση που έφερε το θάνατο του Μοχάμεντ Ντέιφ, ενός ανθρώπου που είχε γίνει… θρύλος για τις φορές που είχε γλιτώσει τη δολοφονία από τους Ισραηλινούς, έγινε το Σάββατο 13 Ιουλίου, σε συγκρότημα κατοικιών στη Χαν Γιούνις, όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι έμενε ο «Εγκέφαλος», όπως τον αποκαλούσαν οι Παλαιστίνιοι.

Ο IDF, ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δηοσιότητα λεπτομέρειες και βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης κατά του Ντέιφ.

«Οι IDF ανακοινώνουν ότι στις 13 Ιουλίου 2024, μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν την περιοχή του Χαν Γιουνίς και – μετά από αξιολόγηση πληροφοριών – είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι ο Μοχάμεντ Ντεΐφ εξοντώθηκε.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ ήταν ο Διοικητής της Στρατιωτικής Πτέρυγας της Χαμάς και δεύτερος στη διοίκηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ντέιφ ξεκίνησε, σχεδίασε και εκτέλεσε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ και 251 όμηροι απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωση, η οποία συνοδεύει το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στο συγκρότημα κατοικιών όπου βρισκόταν ο Ντέιφ.

Ο άνθρωπος με τις 9 ζωές

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είχε γίνει… θρύλος στις τάξεις των Παλαιστινίων γιατί είχε, πολλές φορές, γλιτώσει το θάνατο. Ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ο στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης, δηλαδή. 

Και ενώ οι Παλαιστίνιοι τον αποκαλούσαν «Ο Εγκέφαλος», οι Ισραηλινοί τον αποκαλούσαν «Η Γάτα με τις εννέα ζωές». Είναι από τους πρωτεργάτες της κατασκευής των διαβόητων τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα, μέσω των οποίων οι μαχητές της περνούσαν στο Ισραήλ για να κάνουν τις επιθέσεις τους. 

Ήταν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στο Ισραήλ, καθώς φέρεται να σχεδίασε βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς το 1996 αλλά την επιχείρηση απαγωγής και φυλάκισης τριών Ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Μετά τη σύλληψή του, το 2000, κατάφερε να αποδράσει στο ξεκίνημα της δεύτερης Ιντιφάντα. Από τότε, δεν είχε αφήνει πίσω του κανένα ίχνος και υπάρχουν μόνο τρεις φωτογραφίες του: η μια είναι παλιά, στη δεύτερη φοράει μάσκα και στην τρίτη φαίνεται μόνο η σκιά του!

Το 2002 έγινε η πιο σοβαρή από τις απόπειρες δολοφονίας του. Ο Ντέιφ επέζησε αλλά έχασε το ένα του μάτι. Σύμφωνα με το Ισραήλ είχε επίσης χάσει ένα χέρι κι ένα πόδι και δυσκολευόταν να μιλήσει.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν ξανά το 2014 στη Λωρίδα της Γάζας αλλά σκοτώθηκαν τελικά η γυναίκα του και δυο από τα παιδιά του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version