Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου για τα εντάλματα σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του πρώην Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, αναμένεται να ασκήσει το Ισραήλ.
Η έφεση αυτή έρχεται μετά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ και τον επικεφαλής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, τον ενημέρωσε για μία σειρά μέτρων που ο γερουσιαστής προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά του ΔΠΔ και χωρών που συνεργάζονται με το Δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου και οι αρχές δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία στη χώρα.
«Το Ισραήλ ενημέρωσε επίσημα σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που αφορά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Ισραήλ ζητά από το Δικαστήριο την αναστολή της εκτέλεσης των 2 αυτών ενταλμάτων σύλληψης, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού.
Ένα άρθρο του Καταστατικού της Ρώμης του 1998 για την ίδρυση του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου, εξετάζει το θέμα της ασυλίας ηγετών χωρών που δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να παραμένει ανοιχτό σε διάφορες ερμηνείες.
«Το κράτος του Ισραήλ αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και τη νομιμότητα των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας», διευκρινίζει επίσης η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.