Ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στον Λίβανο και κάλεσε απόψε (25/10/2024) τους κατοίκους δυο συνοικιών στα νότια προάστια στη Βηρυτό να τις εκκενώσουν άμεσα
«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και χώρους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι δυνάμεις του Ισραήλ θα επιχειρήσουν στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτά τα κτίρια στη Βηρυτό και τα διπλανά τους και να μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε, σε ένα μήνυμά στα αραβικά στο twitter.
Μετά από 45 λεπτά από την εντολή εκκένωσης ο ισραηλινός στρατός χτύπησε στην περιοχή του Χάρετ Χρέιτ στη Βηρυτό με τις εικόνες που έρχονται από το σημείο να δείχνουν πυκνό γκρίζο καπνό να υψώνεται πάνω από τα νότια προάστια.
Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, κοντά σε δύο παραμεθόρια χωριά στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπου ισραηλινά στρατεύματα κάνουν χερσαίες επιδρομές εδώ και σχεδόν έναν μήνα.
Στα περίχωρα της κοινότητας Αντάισεχ, μαχητές της Χεζμπολάχ έριξαν δύο «κατευθυνόμενους πυραύλους» εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών, κατόπιν εναντίον ενός οχήματος που έσπευσε να τους βοηθήσει, ανέφερε η σιιτική οργάνωση σε μία ανακοίνωση.
وزير يقرّ: لا بوادر إيجابية توحي بوقف اطلاق النار! https://t.co/uyh7aJGaMs #lebanon #lebanonnews #Lebanonfiles
— LebanonFiles (@lebanonfile) October 25, 2024
Μια παρόμοια επίθεση στοχοθέτησε ένα άρμα μάχης κοντά στο χωριό Χούλα, προτού μαχητές της Χεζμπολάχ ανοίξουν πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα και εκτοξεύσουν ρουκέτες.
Έκκληση Μπλίνκεν για διπλωματική λύση στον Λίβανο
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε από το Λονδίνο ότι είναι «πραγματικά επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί διπλωματική λύση στον Λίβανο».
«Έχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί διπλωματική λύση και να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να υπάρξει πραγματική ασφάλεια κατά μήκος του συνόρου μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η απόφαση 1701 που υιοθετήθηκε το 2006 έβαλε τέλος σε έναν προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η απόφαση προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι βασικό να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την πλήρη εφαρμογή» της απόφασης αυτής.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της προστασίας των αμάχων, χωρίς να ζητήσει να γίνει εκεχειρία.
Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού της», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.
#Israel continues its airstrikes in #Beirut‘s southern suburbs. #Lebanon pic.twitter.com/LCwDUJlMDU
— Yeghia Tashjian /يغيا/ Եղիա Թաշճեան 🇱🇧🇦🇲 (@yeghig) October 25, 2024
Η δύναμη αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα παρατηρητήριά της στον νότο της χώρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την αναζήτηση προέδρου στον Λίβανο, τον οποίο έχει παραλύσει εδώ και χρόνια μια πολιτική και οικονομική κρίση, όπου η θέση του προέδρου είναι κενή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.
Η Χεζμπολάχ και το Ιράν “δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου”, δήλωσε επίσης o Μπλίνκεν.
Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη της εκστρατείας των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.
🇱🇧 5 Israeli airstrikes on #Beirut tonight#lebanon pic.twitter.com/bRpW7ri0ml
— Pulse Of Bekaa News (@Fringe_Tok) October 25, 2024
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα προς τη Συρία
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στον Λίβανο διέσχισαν τα σύνορα για να μεταβούν στη Συρία από τότε που η χώρα έγινε πεδίο πολέμου μεταξύ του κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.
“Από την 23η Σεπτεμβρίου έως την 25η Οκτωβρίου, η Γενική Ασφάλεια κατέγραψε τη διέλευση 348.237 Σύρων πολιτών και 156.505 Λιβανέζων πολιτών στο συριακό έδαφος”, διευκρίνισε η επιτροπή σε ανακοίνωση.