Site icon NewsIT

Το Ισραήλ χτύπησε 120 στόχους της Χεζμπολάχ σε μια ώρα – Μάχη μακράς φθοράς ζητάει η Χαμάς

07.10.2024 | 18:54
Το Ισραήλ χτύπησε 120 στόχους της Χεζμπολάχ σε μια ώρα – Μάχη μακράς φθοράς ζητάει η Χαμάς

Smoke rises in northern Gaza, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, as seen from Israel, October 7, 2024. REUTERS/Amir Cohen

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, στην επέτειο ενός έτους από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πραγματοποιούν σήμερα (07.10.2024) πλήγματα στο Λίβανο και να αναχαιτίζουν βαλλιστικό πύραυλο από την Υεμένη.

Με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κηρύττει τον «Πόλεμο Αναγέννησης» κατά των εχθρών του Ισραήλ, οι IDF εξαπέλυσαν ισοπεδωτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και «στοχευμένα πλήγματα» τόσο στα νότια προάστια της Βηρυτού όσο και στο νότιο Λίβανο, με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ειδικότερα, περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν σήμερα «περίπου 30 χωριά» στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, «σε λιγότερο από μισή ώρα» ενώ ακόμα προχώρησαν σε πολλαπλά πλήγματα σε διάφορες άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, πραγματοποιώντας επιδρομές σε περισσότερους από 120 στόχους της Χεζμπολάχ σε διάρκεια μιας ώρας.

REUTERS/Aziz Taher

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «σχεδόν 135 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ σήμερα, την ώρα που η χώρα τιμά την πρώτη επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της παλαιστινιακής Χαμάς στο έδαφός του.

«Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Νεκρός ακόμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη του «κατά τη διάρκεια μαχών στα σύνορα με τον Λίβανο», με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 13 ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στο βόρειο μέτωπο από την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Αβίβ Μάγκεν, ένας έφεδρος υπαξιωματικός ηλικίας 43 ετών, «σκοτώθηκε την ώρα της μάχης στα λιβανέζικα σύνορα», έγινε γνωστό σε δελτίο Τύπου του στρατού. Πιο πριν, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός άλλου στρατιώτη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

REUTERS/Aziz Taher

Η Χαμάς θέλει «μακρά μάχης φθοράς» με το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να διεξάγει μια «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεσή του την 7η Οκτωβρίου κατά του ισραηλινού εδάφους.

«Η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με μια μακρά, επώδυνη και δαπανηρή μάχη φθοράς για τον εχθρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

REUTERS/Aziz Taher

Το Ισραήλ αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο από την Υεμένη

Από την πλευρά τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ παραμένουν διαρκώς σε υψηλή ετοιμότητα, αφού σήμερα (07.10.2024) λίγο πριν τις 6 μ.μ ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό σύστημα αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας τύπου Arrow.

Από την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους γρήγορα στα καταφύγια.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν σε ορισμένες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, ο πύραυλος εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε επιτυχώς» από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τόνισε ο στρατός, χωρίς να αναφέρει ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς τη Συρία σε διάστημα δύο εβδομάδων

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς τη Συρία το διάστημα μεταξύ 23ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο, και 5ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Λιβάνου.

Οι λιβανέζικες αρχές διευκρινίζουν πως πρόκειται για «300.774 Σύρους και 102.283 Λιβανέζους», την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ αναφέρει πως Παλαιστίνιοι, Σουδανέζοι, πρόσφυγες και υπήκοοι άλλων χωρών διέσχισαν επίσης τα σύνορα για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που διεξάγονται καθημερινά στο νότιο, το ανατολικό τμήμα της χώρας και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version