Κόσμος

Το κλίμα εκπέμπει sos! Αύξηση ρεκόρ στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ για το 2017 έχουν φτάσει οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας της Γης.

Αυτό προειδοποιεί ο ΟΗΕ που ζητά άμεσα μέτρα για την ανατροπή αυτή της κατάσταση που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στο οποίο οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Εάν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν αναπότρεπτες και όλο και πιο καταστροφικές συνέπειες για την ζωή στην Γη», δήλωσε ο Πέτερι Τάλας, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι συγκεντρώσεις των τριών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του υποξειδίου του αζώτου (N2O), αυξήθηκαν και άλλο το 2017 με αποτέλεσμα να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα.

Μάλιστα σύμφωνα με την Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία «τίποτε δεν παραπέμπει σε ανατροπή αυτής της τάσης, που αποτελεί ωστόσο καθοριστικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, της οξίνισης των ωκεανών και της αύξησης του αριθμού και της έντασης των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων».

Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κρατούν μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου στην ατμόσφαιρα, η οποία υπερθερμαίνεται. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου έχουν αυξηθεί κατά 41% από το 1990 με το διοξείδιο του άνθρακα να είναι ο κύριος υπεύθυνος αυτού του φαινομένου.

Οι ειδικοί έχουν προβληματιστεί από την επιστροφή στην ατμόσφαιρα ενός αερίου που αποτελεί ισχυρό παράγοντα του φαινομένου του θερμοκηπίου που μειώνει τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, του τριχλωροφθορομεθανίου (CFC-11). Και αυτό γιατί η παραγωγή του περιορίζεται βάση του Πρωτοκόλλου του Μόντρελα, με σκοπό την προστασία του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα