Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Το Κογκρέσο απαγορεύει δια… νόμου την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας!

Το Κογκρέσο απαγορεύει δια… νόμου την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας!
photo Reuters

Ομόφωνα ενέκρινε το Κογκρέσο το νομοσχέδιο περί μη αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Μάλιστα με αυτό το νομοσχέδιο το Κογκρέσο απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να αναγνωρίσει με οποιοδήποτε τρόπο την προσάρτηση της Κριμαία από τη Ρωσία.

Την σχετική ανακοίνωσε έκανε το γραφείο τύπου της Επιτροπής και τονίζει πως στο νομοσχέδιο που ψήφισε το Κογκρέσο ζήτησε «να απαγορευθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το κείμενο του νομοσχεδίου, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν, de Jure και de facto, το ότι η χερσόνησος, όπως επίσης ο εναέριος της χώρος και τα χωρικά της ύδατα βρίσκονται στην Ρωσία. Κανένα από τα Ομοσπονδιακά υπουργεία δεν έχει δικαίωμα με οποιονδήποτε τρόπο να αναγνωρίσει ότι το έδαφος της ανήκει στην Ρωσία.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο που ψήφισε το Κογκρέσο υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να απορρίψει την εν λόγω απαγόρευση, εάν μια τέτοια απόφαση ανταποκρίνεται στα «ζωτικά συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας» .

Η Ρωσία θεωρεί ότι το θέμα της Κριμαίας έχει κλείσει οριστικά μετά το δημοψήφισμα που έγινε τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με το οποίο, η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις