Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού “Κοζλοντούι” σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκο Γιάνεφ, εκπρόσωπο της Βουλγαρίας στον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενέργειας είναι μικρή η πιθανότητα τυχόν διαρροή ραδιενέργειας, από τον σταθμό Φουκουσίμα, να φτάσει μέχρι τη Βουλγαρία, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης αλλά και του τοπικού χαρακτήρα της ραδιενεργής μόλυνσης στην περιοχή του σταθμού.
Πολιτικοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες αναφέρουν οτι ο πυρηνικός σταθμός “Κοζλοντούι” -όπου λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας- έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, Σεργκέι Τσότσεφ, ούτε ο σταθμός “Κοζλοντούι”, ούτε η θέση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός σταθμός “Μπέλενε”, δεν βρίσκονται σε δυνητικό επίκεντρο σεισμικών δονήσεων.