Δραματική είναι η κατάσταση στην Ινδία καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρά το lockdwon αυξάνονται, όπως και η ανεργία για εκατομμύρια πολίτες.
Η Ινδία είναι πλέον η έβδομη χώρα σε κρούσματα κορονοϊού ξεπερνώντας τη Γαλλία όμως η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού έπειτα από lockdown δύο μηνών που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά.
Με ρεκόρ 8.392 νέων κρουσμάτων να έχει καταγραφεί τις προηγούμενες 24 ώρες, η Ινδία βρίσκεται τώρα πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Η πρωθυπουργός στην Ινδία, Ναρέντρα Μόντι επέβαλλε lockdown σε 1,3 δισ.ανθρώπους, μια απόφαση που κατακρίθηκε έντονα καθώς δεν σταμάτησε την εξάπλωση του κορονοϊού και οδήγησε στην πλήξη εξαθλίωση τους εκατομμύρια φτωχούς πολίτες της χώρας
Η μετάδοση στην κοινότητα είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στον πληθυσμό, σύμφωνα με μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών που πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς επανέρχεται η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονταν στα 200 νέα τρένα που επανέλαβαν τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι από αυτούς μετανάστες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους που έφευγαν από μητροπόλεις όπως το Δελχί και η Μουμπάι για τα χωριά τους.
«Αν είχε επιτραπεί στους μετανάστες να πάνε στο σπίτι τους στην αρχή της επιδημίας, όταν η εξάπλωση της ασθένειας ήταν πολύ χαμηλή, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», ανέφεραν ο Σύνδεσμος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο Σύνδεσμος Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής της Ινδίας και ο Σύνδεσμος Επιδημιολόγων της Ινδίας σε κοινή δήλωσή τους.
«Οι μετανάστες που επιστρέφουν μεταφέρουν τώρα τη μόλυνση σε κάθε γωνία της χώρας — κυρίως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, σε τομείς με σχετικά αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας», ανέφεραν οι ειδικοί.
Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 ανέρχεται σε 5.394 και είναι ακόμη χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο ότι το lockdown βοήθησε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δίνοντας στα νοσοκομεία χώρο για να φροντίσουν τους ασθενείς.
Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι, αν ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως στο Δελχί και στη Μουμπάι, το σύστημα υγείας θα φθάσει στα όριά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ