Κόσμος

Το lockdown γύρισε χρόνια πίσω τη Μέρκελ – Της θύμισε τους περιορισμούς στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας

Μακρινές μνήμες ξύπνησε το lockdown στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Μία ημέρα πριν την 30ή επέτειο από την επανένωση της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες που χρειάστηκε να επιβάλει στους πολίτες στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού της θύμισαν τη ζωή της στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

“Στη διάρκεια της περιόδου αυτής (του lockdown) θυμήθηκα έντονα την παιδική και νεαρή μου ηλικία”, σχολίασε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στον όμιλο RND.

“Τον Μάρτιο χρειάστηκε να περιορίσουμε δραστικά τις ελευθερίες των ανθρώπων”, επεσήμανε.

“Ήταν σοβαροί περιορισμοί όταν χρειάστηκε να πω στους πολίτες ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο παρά μόνο ανά δύο ή άτομα του ίδιου νοικοκυριού, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία διαδήλωση, ότι τα παιδιά δεν μπορούν να επισκεφθούν τους γονείς τους στους οίκους ευγηρίας”, υπογράμμισε η Μέρκελ.

“Στη Γερμανία μετά τον πόλεμο δεν είχαν κλείσει ποτέ για τόσο καιρό τα σχολεία”, συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία γεννήθηκε στο Αμβούργο και μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Η Γερμανία γιορτάζει αύριο Σάββατο διακριτικά, λόγω της πανδημίας covid-19, τα 30 χρόνια από την επανένωση της χώρας. Η Μέρκελ θα γιορτάσει στο τέλος Νοεμβρίου 15 χρόνια στην εξουσία.

“Η καταγωγή μου με σημάδεψε, όπως για παράδειγμα όταν αποζητούσα ελευθερία στη διάρκεια της ζωής μου στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας”, σημείωσε. “Μέχρι την πτώση του Τείχους δεν πίστευα ότι όσο ζω θα γινόταν πραγματικότητα η επανένωση της Γερμανίας”, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Όταν τελικά συνέβη, “ήταν μια εκπληκτική εμπειρία ή οποία μου δίδαξε ότι η αλλαγή μπορεί να είναι κάτι καλό και ότι μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι εφικτή”, κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025