Κόσμος

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου «προσάραξε» σε ένα απομακρυσμένο νησί με εκατομμύρια πιγκουίνους

«Είναι σαν να ρίχνουμε μια θρεπτική βόμβα στη μέση μιας άδειας ερήμου»

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο προσάραξε σε ρηχά νερά στα ανοικτά του απομακρυσμένου βρετανικού νησιού Νότια Γεωργία, όπου ζουν εκατομμύρια πιγκουίνοι και φώκιες.

Το παγόβουνο, όπως γράφει το BBC, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος του Λονδίνου, φαίνεται να έχει κολλήσει και πιθανόν θα αρχίσει να διαλύεται στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού.

Οι ψαράδες φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τεράστια κομμάτια πάγου και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ορισμένους πιγκουίνους macaroni που τρέφονται στην περιοχή.

Αλλά οι επιστήμονες στην Ανταρκτική ισχυρίζονται ότι τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών βρίσκονται μέσα στον πάγο και ότι καθώς λιώνει, θα μπορούσε να δημιουργήσει «έκρηξη» ζωής στον ωκεανό.

«Είναι σαν να ρίχνουμε μια θρεπτική βόμβα στη μέση μιας άδειας ερήμου», λέει η καθηγήτρια Nadine Johnston από το British Antarctic Survey.

Ο οικολόγος Mark Belchier που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Νότιας Γεωργίας δήλωσε: «Αν διαλυθεί, τα παγόβουνα που θα προκύψουν είναι πιθανό να αποτελέσουν κίνδυνο για τα σκάφη καθώς κινούνται στα τοπικά ρεύματα και θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των σκαφών στους τοπικούς αλιευτικούς τόπους».

Η προσάραξη είναι η τελευταία ανατροπή σε μια ιστορία σχεδόν 40 ετών που ξεκίνησε όταν το τεράστιο κομμάτι πάγου έσπασε από την παγοκρηπίδα Filchner-Ronne το 1986.

Έχουμε παρακολουθήσει τη διαδρομή του σε δορυφορικές εικόνες από τον Δεκέμβριο, όταν τελικά απελευθερώθηκε αφού παγιδεύτηκε σε μια ωκεάνια δίνη.

Καθώς κινούνταν βόρεια μέσω θερμότερων υδάτων, με το παρατσούκλι «Alley», παρέμεινε αξιοσημείωτα ανέπαφο. Για λίγες ημέρες, φάνηκε μάλιστα να περιστρέφεται επί τόπου, πριν επιταχυνθεί στα μέσα Φεβρουαρίου ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 30 χιλιομέτρων την ημέρα.

«Το μέλλον όλων των παγόβουνων είναι ότι θα πεθάνουν. Είναι πολύ περίεργο να βλέπουμε ότι το A23a έχει αντέξει τόσο πολύ και έχει χάσει μόνο το ένα τέταρτο της έκτασής του», δήλωσε ο καθηγητής Huw Griffiths, μιλώντας στο BBC News από το πολικό ερευνητικό πλοίο Sir David Attenborough που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ανταρκτική.

Το Σάββατο, το παγόβουνο ύψους 300 μέτρων χτύπησε τη ρηχή υφαλοκρηπίδα, περίπου 80 χιλιόμετρα από τη στεριά και τώρα φαίνεται να έχει κολλήσει σταθερά σε εκείνο το σημείο.

«Πιθανότατα θα παραμείνει λίγο πολύ εκεί που είναι, μέχρι να σπάσουν τα κομμάτια», λέει ο καθηγητής Andrew Meijers από το British Antarctic Survey.

Οι παλίρροιες θα κουνούν το παγόβουνο πάνω-κάτω, και σε όποιο σημείο ακουμπά  την υφαλοκρηπίδα, θα κουνηθεί προς τα πίσω και προς τα εμπρός, διαβρώνοντας τον βράχο και τον πάγο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 1
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1