Site icon NewsIT

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μυστικά σχέδια για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου με την Ρωσία

22.05.2023 | 12:03
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μυστικά σχέδια για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου με την Ρωσία

Ο κίνδυνος ενός Παγκόσμιου Πολέμου, που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στον πλανήτη έδειχνε να είναι όχι απλά μακρινός, αλλά σχεδόν απίθανος, όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα και το ΝΑΤΟ φέρεται να ετοιμάζει μυστικά σχέδια για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύρραξης με την χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την είδηση που τρομάζει τον πλανήτη έβγαλε στο φως το Reuters, το οποίο μάλιστα αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος τα σχέδιά του για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου (με πιθανό αντίπαλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Ρωσία) άμεσα στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, οι ηγέτες των χωρών μελών αναμένεται να εγκρίνουν ένα μυστικό στρατιωτικό σχέδιο, χιλιάδων σελίδων για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου αν κάποια χώρα όπως η Ρωσία ή η Κίνα επιτεθούν σε κάποιον από τους συμμάχους.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή. Το ΝΑΤΟ δεν είχε δει την ανάγκη να καταρτίσει αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για δεκαετίες, καθώς οι πόλεμοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ όπου μετείχε η συμμαχία είχαν… θεωρηθεί «μικροί» (μπροστά φυσικά σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο) και ένιωθε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον τεράστια απειλή.

Η εισβολή όμως, της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο επεκτατισμός και αναθεωρητισμός του Κρεμλίνου άλλαξαν τα δεδομένα.

«Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ διαχείρισης κρίσεων και συλλογικής άμυνας είναι η εξής: Δεν είμαστε εμείς, αλλά ο αντίπαλός μας που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η σύγκρουση μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή».

Οι εντολές του ΝΑΤΟ προς τις χώρες μέλη

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβάνουν και την καθοδήγηση των χωρών μελών σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης των δυνάμεων και της επιμελητείας τους.

«Οι σύμμαχοι θα γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνάμεις και ικανότητες χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου πού, τί και πώς να αναπτυχθούν», δήλωσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα σχέδια της συμμαχίας.

Αυτό επισημοποιεί μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η οποία ώθησε τους δυτικούς συμμάχους για πρώτη φορά να αναπτύξουν στρατεύματα στα ανατολικά, με τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Γερμανία να αναλαμβάνουν το προβάδισμα.

Έχει φέρει τα σύνορά του στη… μύτη της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ έχει κατορθώσει να μετακινήσει τα σύνορά του κυριολεκτικά μπροστά στη… μύτη της Ρωσίας. Από το 1990 και μετά το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει τα σύνορά του κατά περίπου 1.000 χλμ. προς τα ανατολικά και από τα 12 μέλη που είχε τότε η συμμαχία έχει φτάσει πλέον τα 31.

Μόνο η ένταξη της Φινλανδίας τον περασμένο μήνα διπλασίασε τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία σε μια έκταση περίπου 2.500 χλμ., ενώ παλιά κύρια ζώνη μάχης θεωρούνταν η περιοχή γύρω από τη Γερμανία, καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν είχε επεκταθεί πιο πάνω.

Δεν προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας σύρραξη με πυρηνικά

Το ΝΑΤΟ πάντως, δεν προετοιμάζεται πλέον για εκτεταμένης κλίμακας πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της ακόμα και με πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Ian Hope, ιστορικός στο Ανώτατο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ – Allied Powers Europe (SHAPE).

«Δεν οραματιζόμαστε τον τύπο του πολέμου που ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις θα χτυπιούνταν ταυτόχρονα με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας»,

«Τα καλά νέα είναι ότι μιλάμε για τη… διαφάνεια του πεδίου μάχης. Με όλους τους δορυφόρους, με όλη την πληροφορία, μπορούμε να δούμε μια κρίση που ωριμάζει», δήλωσε ο Αντιστράτηγος Hubert Cottereau, Αντιπρόεδρος του Επιτελείου του SHAPE. «Για την Ουκρανία, είχαμε όλους τους δείκτες αρκετά εκ των προτέρων», τόνισε.

Δεν προβλέπεται αύξηση των στρατευμάτων

Αυτή η νέα κατάσταση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των χωρών της Βαλτικής, δεν βλέπει καμία άμεση ανάγκη να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του στα ανατολικά.

«Όσο περισσότερα στρατεύματα συγκεντρώνετε στα σύνορα, είναι σαν να έχετε ένα σφυρί. Κάποια στιγμή, θέλετε να βρείτε ένα καρφί», προειδοποίησε ο Cottereau. «Αν οι Ρώσοι συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα, αυτό θα μας κάνει νευρικούς, αν συγκεντρώνουμε στρατεύματα στα σύνορα, αυτό θα τους κάνει νευρικούς».

Ωστόσο, θα είναι τεράστιο έργο να βελτιωθεί δραστικά η ετοιμότητα. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε το 2022 να θέσει 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού, από 40.000 στο παρελθόν.

Οι ελλείψεις στην ικανότητα της συμμαχίας να παράγει επαρκή όπλα και πυρομαχικά έχουν τονιστεί από τον αγώνα να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της Ουκρανίας, και το ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να αναβαθμίσει την από καιρό παραμελημένη επιμελητεία που απαιτείται για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων μέσω σιδηροδρομικών ή οδικών.

Η ανάγκη χρηματοδότησης της υλοποίησης των περιφερειακών σχεδίων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον στόχο στρατιωτικών δαπανών της συμμαχίας, ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στο Βίλνιους.

Έτοιμοι για πόλεμο ακόμα εδώ και τώρα

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να εφαρμοστούν πλήρως τα σχέδια, αν και τονίζουν ότι η συμμαχία μπορεί να… ριχτεί αμέσως στη μάχη εάν χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε απόψε. Ξέρετε, δεν είστε ποτέ αρκετά έτοιμοι. Ποτέ», είπε ο Cottereau. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να παλέψουμε απόψε αν χρειαστεί, με αυτά που έχουμε».

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version