Site icon NewsIT

Το Νόμπελ Οικονομίας στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον

14.10.2024 | 12:50
Το Νόμπελ Οικονομίας στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον

Στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον απονέμεται το φετινό Νόμπελ Οικονομίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα (14.10.24).

Το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται στους τρεις οικονομολόγους «για μελέτες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Οι κοινωνίες με “φτωχό” κράτος δικαίου και οι θεσμοί που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγές προς το καλύτερο. Η έρευνα των βραβευθέντων μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί», επισημαίνεται.

Ο Ντάρον Ατζέμογλου, Τουρκοαμερικανός αρμενικής καταγωγής, είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βοστόνης ΜΙΤ, όπως και οι Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.

Το Νόμπελ Οικονομίας δεν ήταν ένα από τα αρχικά βραβεία που προβλέπονταν για την επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη, θεσπίστηκαν με τη διαθήκη του εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, αλλά προστέθηκε αργότερα και χρηματοδοτήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το 1968.

Μεταξύ των προηγούμενων βραβευθέντων περιλαμβάνονται επιδραστικοί διανοητές όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, ο Τζον Νας -τον οποίο υποδύθηκε το Ράσελ Κρόου στην ταινία του 2001 “A Beautiful Mind” (ελληνικός τίτλος “Ένας υπέροχος άνθρωπος”)- και, πιο πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι. Πέρυσι η οικονομολόγος, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και ειδικευμένη στην Οικονομική Ιστορία Κλόντια Γκόλντιν τιμήθηκε με το βραβείο για την εργασία της σχετικά με τις αιτίες της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αμοιβές και στο ποσοστό απασχόλησης.

Το Νόμπελ Οικονομίας κυριαρχείται από ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ αφότου ιδρύθηκε, ενώ ερευνητές με βάση τις ΗΠΑ τείνουν επίσης να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των νικητών στο επιστημονικά πεδία οι βραβευθέντες για το 2024 του οποίου ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version