Site icon NewsIT

Το Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη, στον Ντέιβιντ Μπέικερ και στον Τζον Μ. Τζάμπερ

09.10.2024 | 13:03
Το Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη, στον Ντέιβιντ Μπέικερ και στον Τζον Μ. Τζάμπερ

Announcers of the laureates for the Nobel Prize in Chemistry, Johan Aqvist, Hans Ellegren and Heiner Linke, look on as the images of the winners, David Baker (University of Washington, USA), Demis Hassabis (Google DeepMind, UK) and John M Jumper (Google DeepMind, UK) are displayed, in Stockholm, Sweden October 9, 2024. TT News Agency/Christine Olsson via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.

Με το Νόμπελ Χημείας τιμήθηκαν φέτος οι επιστήμονες Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμης Χασάμπης και Τζον Μ. Τζάμπερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας, για την έρευνά τους πάνω στη δομή της πρωτεΐνης.

Ο Ντέιβιντ Μπέικερ θα πάρει το μισό βραβείο για την έρευνά του πάνω στο «υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών» και το άλλο μισό θα μοιραστεί ο Κύπριος, Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ για την πρόβλεψη της δομής της πρωτεΐνης. 

«Ανάμεσα σε μια μυριάδα επιστημονικών εφαρμογών, οι ερευνητές μπορούν πλέον να κατανοήσουν καλύτερα την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και να δημιουργήσουν εικόνες ενζύμων ικανών να διασπάσουν το πλαστικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χασάμπης ζει και εργάζεται στην Βρετανία. Ο πατέρας του είναι κυπριακής καταγωγής και η μητέρα του κινεζικής.

Είναι 48 ετών και, σύμφωνα με τη wikipedia, είναι ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας, και κορυφαίος παίκτης στο σκάκι και του επιτραπέζιου παιχνιδιού γκο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, είναι ένας από τους δημιουργούς της εταιρείας DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google, όπου πλέον ο Χασάμπης εργάζεται. 

Το μοντέλο τους τεχνητής νοημοσύνης, το Alphafold, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους. Οι δύο επιστήμονες, που βρισκόντουσαν μεταξύ των φαβορί, έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ το 2023.

Η επιτροπή τόνισε ότι οι ανακαλύψεις των επιστημόνων που βραβεύθηκαν φέτος “προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες”.

Το βραβείο αυτό, από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version