Ο ασυνήθιστος δημιουργός διαδραστικών κόμικ, γνωστός και ως Stu, αξιοποίησε τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ιστορία. Μια οδυνηρή διερεύνηση της άνοιας, του πολέμου και της παροδικότητας της μνήμης.
“Η κεντρική υπόθεση αφορά την απώλεια της μνήμης. Όσο ο αναγνώστης διαβάζει, η ιστορία αρχίζει να ξεθωριάζει. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργεί την αίσθηση του επείγοντος να την ολοκληρώσεις πριν τελειώσει ο χρόνος. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και στον παππού μου. Κάθε μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην άνοια και χάνονται όλες του οι αναμνήσεις”.
Το “These Memories Won’t Last” ήταν ένας τρόπος διατήρησης των ιστοριών της ζωής του παππού του, όπως του τις διηγήθηκε σε στιγμές διαύγειας. “Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν πληροφορίες μέσω υπολογιστών και έξυπνων συσκευών. Ως καλλιτέχνες που θέλουμε φτάσουμε σε αυτά τα ακροατήρια είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε και να παρουσιάσουμε τις ιστορίες μας με έναν πιο εύκολο αναλώσιμο τρόπο.
Βασιζόμαστε στις συσκευές μας ως μια μορφή μνήμης. Αποθηκεύουμε όλες τις φωτογραφίες μας, τις επαφές μας, υπενθυμίσεις. Όσο όμως οι συσκευές πεθαίνουν, πολλές από αυτές τις μνήμες μπορεί να χαθούν. Έτσι και ο παππούς μου, που είναι επίσης μια πηγή μνήμης, μια μέρα θα χαθεί και μαζί του θα χαθούν και όλες οι μνήμες του. Μνήμες που είναι ο σύνδεσμος της γενιάς μας με τη γενιά του, τους πολέμους, τη μετανάστευση στην Αυστραλία, την ιστορία μας. Οι μνήμες είναι δύσκολο να διατηρηθούν”.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Kaspersky Lab βρέθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές ως προεκτάσεις των εγκεφάλων τους. το 2011 το Columbia University διαπίστωσε πως το ίντερνετ αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας οργανώνει και διατηρεί πληροφορίες, κάτι που είχε επικαλεστεί και το Weizmann Institute of Science το 2010. Όταν μιλάμε για το διαδίκτυο, μιλάμε για το πιο απαραίτητο εργαλείο στο παρόν και αδιαμφισβήτητα το μέλλον. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί με όλο και πιο γρήγορες συνδέσεις, όπως η VDSL έως 50Mbps της COSMOTE, για να αξιοποιεί τις απίστευτες δυνατότητες που μας προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως στην περίπτωση του Stu που έφτιαξε μια ξεχωριστή διαδραστική ιστορία για την κατανόηση της άνοιας.
“Ελπίζω ότι το πρότζεκτ με την ιστορία του παππού μου και την ψηφιακή παρουσίασή της, που δείχνει πόσο εύθραστη είναι η μνήμη, θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για το πώς επιλέγουμε να τη διατηρούμε”. Ίσως το ανθρώπινο μυαλό να είναι πραγματικά το καλύτερο μέρος για να διατηρηθούν οι αναμνήσεις όπως τις περνάμε από άνθρωπο σε άνθρωπο με τις ιστορίες. “Αυτές οι μνήμες μπορεί να μη διατηρηθούν για πάντα, αλλά τα μαθήματα που παίρνουμε από αυτές θα καθορίσουν το μέλλον μας”, σημειώνει ο Stu.