Oι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ και της Κίνας Μισέλ Ομπάμα και Πενγκ Λιγιουάν αντίστοιχα αποκάλυψαν σήμερα το όνομα του μωρού πάντα που γεννήθηκε τέλη Αυγούστου στον ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον! Ονομάζεται Μπέι-Μπέι, που σημαίνει «πολύτιμος, θησαυρός».
Κατά τη διάρκεια μιας τελετής μπροστά στον περιφραγμένο χώρο όπου ζουν τα πάντα στο ζωολογικό κήπο Σμιθσόνιαν, με κοινό μαθητές ενός σχολείου που διδάσκονται κινεζικά, οι δύο γυναίκες αποκάλυψαν σε δύο χάρτινες κορδέλες το όνομα του μικρού πάντα, όπου αναγραφόταν σε κινεζικά ιδεογράμματα και στο λατινικό αλφάβητο. Ο ζωολογικός κήπος συνηθίζει να βαπτίζει τα μωρά πάντα 100 ημέρες μετά τη γέννησή τους, σεβόμενος μια κινεζική παράδοση.
Ωστόσο με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ουάσιγκτον του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, και της συζύγου του η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου αποφάσισε να τιμήσει το νεογέννητο νωρίτερα.
Με την επίσκεψη αυτή εορτάζεται και η συνεργασία 40 ετών και πλέον μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που υποδέχθηκαν το πρώτο ζευγάρι μεγαλόσωμων πάντα το 1972 έπειτα από μια επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
«Το γιγαντόσωμο πάντα αντιπροσωπεύει τους δεσμούς μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ» υπογράμμισε η Πενγκ Λιγιουάν.
«Όμως έχουμε ανάγκη από τη διεύρυνση των δεσμών μας προκειμένου οι λαοί των δύο χωρών να έρθουν ακόμα περισσότερο κοντά και πιστεύω ότι το γιγαντόσωμο πάντα είναι ένας από τους δεσμούς που υφίστανται και μπορούμε να εορτάσουμε».
We’re honored @FLOTUS & Mme. Peng Liyuan named our panda cub. Meet Bei Bei, meaning precious, treasure #PandaStory pic.twitter.com/icNxm8IddX
— National Zoo (@NationalZoo) Σεπτέμβριος 25, 2015
Οι κυρίες Ομπάμα και Πενγκ παραβρέθηκαν σήμερα το πρωί στις ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον Μπέι-Μπέι, προσέθεσαν οι επικεφαλής του ζωολογικού κήπου.
Επέλεξαν οι ίδιες το όνομα του νεογέννητου ζώου μεταξύ των Μπέι Μπέι, που πρότειναν οι εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου Ουλόνγκ της Κίνας και Πινγκ-Πινγκ (ήρεμος) που πρότειναν οι ιθύνοντες του ζωολογικού κήπου της Ουάσιγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ