Πέμπτη, 10 Οκτ.
21oC Αθήνα

Το Philae “ξύπνησε” κι έστειλε μήνυμα στη Γη: “Με λαμβάνεις;”

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μετά από επτά μήνες σε… χειμερία νάρκη το ρομπότ Philae, που τον περασμένο Νοέμβριο προσεφαδίστηκε στον κομήτη 67P, “ξύπνησε” και έστειλε… tweet στη Γη!

Στις 12 Νοεμβρίου του 2014, το Philae έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, γράφοντας… ιστορία, αφού ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά.

Όμως 60 ώρες μετά την ιστορική προσεδάφιση, το Philae έπεσε σε “χειμερία νάρκη” γιατί η τροφοδοτούμενη, από τον Ήλιο, μπαταρία του εξαντλήθηκε. Είχε πρόλάβει όμως να στείλει τις πρώτες φωτογραφίες από τον κομήτη στη Γη.

Σήμερα Κυριακή, 14 Ιουνίου, όμως, το Philae ξύπνησε, αφού μετακινήθηκε κοντά στον Ήλιο και κατάφερε να στείλει tweets στη Γη! “Γεια σου Γη, με ακούς;” ήταν το πρώτο και στο δεύτερο ρώτησε… για πόσο καιρό “κοιμόταν”. Και αφού ενημερώθηκε, απάντησε σαν… Βαρουφάκης: “Ουάου. Αυτό είναι πολύς καιρός καιρός. Ώρα να επιστρέψω στη δουλειά!”.

Όμως στη συνέχεια ενημέρωσε πως “είμαι ακόμα κουρασμένο. Θα σας μιλήσω μετά”.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αργά την Πέμπτη έλαβε σήματα από το ρομπότ, το οποίο άρχισε να “μιλάει” με την ομάδα του στη Γη για πρώτη φορά αφότου έπεσε σε νάρκη μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη τον Νοέμβριο.

“Το Philae είναι πολύ καλά”, ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ στην ιστοσελίδα της ESA. “Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα.

Καθώς βρισκόταν έως τώρα στη σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του Philae, που επρόκειτο να τροφοδοτούν με ενέργεια το ρομπότ μετά την εξάντληση των μπαταριών του μερικές ημέρες μετά την προσεδάφιση, δέχονταν ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα εξορύξει το Philae από τον κομήτη θα αποκαλυψουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως και της ζωής. Οι βράχοι και οι πάγοι που αποτελούν τους κομήτες διατηρούν αρχαία οργανικά μόρια σαν μια χρονοκάψουλα.

Αυτό ήταν το τελευταίο tweet που είχε κάνει το ρομπότ, τον περασμένο Νοέμβριο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε