Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Το πρώτο τεχνητό δέρμα: “Νιώθει” πίεση, θερμοκρασία και… ακούει!

ULSAN NATIONAL INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
ULSAN NATIONAL INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Ηλεκτρονικά ακροδάχτυλα που νιώθουν ταυτόχρονα την πίεση και τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα παράγουν τα πρώτα τεχνητά δαχτυλικά αποτυπώματα, δημιούργησαν Νοτιοκορεάτες ερευνητές. Ακόμη, είναι το πρώτο τεχνητό δέρμα που ακούει!

Το δέρμα είναι φτιαγμένο από ένα λεπτό φεροηλεκτρικό φιλμ, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα την πίεση και τη θερμοκρασία, καθώς και να διακρίνει ανάμεσά τους. Επίσης, το ηλεκτρονικό υλικό μιμείται τα περιστρεφόμενα σχήματα πάνω στα φυσικά ακροδάχτυλα, αφήνοντας έτσι τα δικά του τεχνητά δαχτυλικά αποτυπώματα.

Αν και η τεχνολογία δεν έχει ακόμη δοκιμασθεί εκτός εργαστηρίου, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα προσθέσει βελτιωμένες αισθήσεις στα τεχνητά και ρομποτικά άκρα, ενώ μπορεί ακόμη και να προσδώσει νέες δυνατότητες στην φυσική αίσθηση αφής που έχουν τα δάχτυλα ενός ανθρώπου. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για ιατρικές διαγνώσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόνγκβα Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”.

Διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει τεχνητά ή ηλεκτρονικά δέρματα (e-skin), όμως έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο αυτά να αισθάνονται ταυτόχρονα και με μεγάλη ευαισθησία τόσο τη θερμοκρασία όσο και την πίεση. Αυτό φαίνεται πως είναι πλέον εφικτό με το νέο υλικό, το οποίο, όπως έδειξαν τα πειράματα, μπορεί να νιώσει την ανεπαίσθητη πίεση μιας ανθρώπινης τρίχας, ενώ μπορεί επίσης να αισθανθεί τις σταγόνες νερού που έχουν διαφορετικές πιέσεις και θερμοκρασίες.

Όμως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο δέρμα μπορεί να ακούσει, καθώς «πιάνει» τους ήχους. Οι θόρυβοι προκαλούν ανεπαίσθητες δονήσεις, που γίνονται αισθητοί από το τεχνητό δέρμα. Μάλιστα τα πειράματα έδειξαν ότι αυτό συλλαμβάνει τις ηχητικές δονήσεις καλύτερα και από το μικρόφωνο ενός κινητού τηλεφώνου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να μεταφέρουν στον εγκέφαλο όλα αυτά τα ερεθίσματα της πίεσης, της θερμοκρασίας, της υφής και του ήχου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε