Site icon NewsIT

Το πρωτοσέλιδο του Economist με ένα «πι» για τον Μπάιντεν: «Η αδυναμία του αποκαρδιωτική, η συγκάλυψη που ακολούθησε τοξική»

05.07.2024 | 16:21
Το πρωτοσέλιδο του Economist με ένα «πι» για τον Μπάιντεν: «Η αδυναμία του αποκαρδιωτική, η συγκάλυψη που ακολούθησε τοξική»

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη τον τίτλο του πιο ηλικιωμένου προέδρου των ΗΠΑ και μετά την τελευταία, εξαιρετικά απογοητευτική, εμφάνισή του στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι «φωνές» που ζητούν την αποχώρησή του από την κούρσα της διεκδίκησης μίας ακόμη θετείας στην ηγεσία της χώρας, αυξάνονται. Μία από αυτές και του Economist.

«Δεν γίνεται να διοικήσεις μια χώρα» (No Way to Run A Country) είναι ο τίτλος του εξωφύλλου του Economist, το οποίο με μία απαξιωτική εικονογράφηση καλεί ουσιαστικά τον Τζο Μπάιντεν να κάνει πίσω και να αποχωρήσει από τη «μάχη» για την προεδρία των ΗΠΑ.

Τον τίτλο του εξωφύλλου συνοδεύει ένα «πι», το γνωστό βοήθημα που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι για να περπατούν, ως δυσκίνητοι πλέον. 

Με αυτό το δηκτικό σχόλιο, ο Economist τοποθετείται ξεκάθαρα για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία. Αυτό, λίγες ημέρες μετά την τηλεμαχία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε πυροδοτήσει πλήθος ανάλογων σχολίων.

«Το προεδρικό ντιμπέιτ ήταν απαίσιο για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η συγκάλυψη που ακολούθησε ήταν ακόμα χειρότερη», γράφει στην ανάλυσή του ο Economist.

«Προκαλούσε άγχος το να παρακολουθεί κανείς έναν μπερδεμένο ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος παλεύει να θυμηθεί λέξεις και γεγονότα. Η αδυναμία του να εκφράσει ένα επιχείρημα εναντίον ενός αδύναμου αντιπάλου ήταν αποκαρδιωτική.

Αλλά η επιχείρηση που ακολούθησε από το γραφείο του να αρνηθεί αυτό που είδαν με τα μάτια τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πιο τοξική από καθετί άλλο, επειδή η ανεντιμότητα που τη διέπει προκαλεί περιφρόνηση», σχολιάζεται στη συνέχεια.

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον Μπάιντεν αξίζει να τον θυμόμαστε για τα επιτεύγματα και την ευπρέπειά του και όχι για την παρακμή του. Είναι επομένως σωστό που οι πρώτοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί άρχισαν να τον καλούν ανοιχτά να παραμερίσει».

Και καταλήγει: «Η ανανέωση της Αμερικής πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος από την επιλογή ενός νέου υποψηφίου για να νικήσει τον κ. Τραμπ».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version