Την περασμένη εβδομάδα, η δήλωση του Μαρκιόνε ότι «το σχέδιο επενδύσεων συνολικού ύψους 20 δισεκ. δεν πρέπει πλέον να θεωρείται μη δεσμευτικό», είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, αλλά και σειρά παρεμβάσεων της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο και του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα.
Σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Μαρκιόνε κατέστησε σαφές ότι «η Fiat δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ιταλία», προσθέτοντας ότι «θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη των βιομηχανικών μονάδων του εξωτερικού για να καλύψει τις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται εντός ιταλικών συνόρων».
Τα συνδικάτα όμως δεν δείχνουν να έχουν πεισθεί: «ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας του Τορίνου δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, υιοθέτησε μια στάση άμυνας. Δεν μας λέει που και πώς εννοεί να επενδύσει», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας της κεντροαριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil, που είναι και η μεγαλύτερη της χώρας.
Η εργοδοσία, πάντως, διαμέσου του Τζον Έλκαν, εγγονού του Τζάνι Ανιέλι, επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Μαρκιόνε: « Στην οικογένειά μας είμαστε όλοι ενωμένοι και παρέχουμε όλη την αναγκαία στήριξη στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου μας», τόνισε ο Έλκαν μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η δημόσια τηλεόραση Rai παράλληλα, επιβεβαιώνοντας το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, στα σημερινά της δελτία αναφέρει ότι «από την μια, στην οικονομική κατάσταση που διανύουμε είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να δοθούν οικονομικά κίνητρα, όπως π.χ. νέα μέτρα για απόσυρση αυτοκινήτων. Από την άλλη, όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Fiat στο μέλλον δεν θα αποφασίσει να κλείσει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στην Ιταλία».
Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» «ο Μαρκιόνε «μπορεί να παίξει το χαρτί της υπερατλαντικής διάσωσης»: να προσπαθήσει δηλαδή να εξηγήσει στον Μάριο Μόντι ότι οι επενδύσεις 20 δισεκ. που είχαν προγραμματισθεί, αποτελούν όντως οριστικά παρελθόν, αλλά παράλληλα ότι οι 25.000 εργαζόμενοι της Fiat στην Ιταλία θα μπορέσουν να σωθούν παράγοντας μηχανήματα και εξαρτήματα που πρόκειται να διατεθούν και στην αμερικανική αγορά, όπου η κρίση δεν είναι τόσο έντονη όσο στην Ευρώπη.
Ανησυχία στην Ιταλία για το κλείσιμο ενός εργοστασίου της FIAT