Κόσμος

Το σχέδιο της Κομισιόν για άνοιγμα συνόρων με στόχο τον τουρισμό

Υπό επεξεργασία βρίσκεται από την Κομισιόν σχέδιο για άνοιγμα συνόρων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για τον τουρισμό με αντίστοιχο προφίλ κινδύνου.

Σχέδιο που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο την στήριξη του τουριστικού τομέα θα συμβουλεύσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση ως προς την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της εφημερίδας The Guardian στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει αύριο προσέγγιση τριών φάσεων για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών μελών που έχουν «αντίστοιχα επιδημιολογικά προφίλ», σύμφωνα με το σχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Euractiv.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με την σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνονται ορισμένες από τις περισσότερο πληγείσες από την επιδημία χώρες, αλλά και χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία, που περιόρισαν τις συνέπειές της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να συνάψουν διμερείς συμφωνίες, αλλά τονίζεται ότι αυτό θα αποτελέσει επιλεκτική μεταχείριση.

«Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ανοίξουν τα σύνορα για τους πολίτες μίας χώρας, αλλά όχι άλλων χωρών. Είναι ουσιώδες», δήλωσε στους ευρωβουλευτές την περασμένη βδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025