Site icon NewsIT

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Δευτέρα μετά από αίτημα του Ιράν – «Να καταδικαστεί η ισραηλινή επίθεση»

27.10.2024 | 18:12
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Δευτέρα μετά από αίτημα του Ιράν – «Να καταδικαστεί η ισραηλινή επίθεση»

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με φόντο την αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, χθες Σάββατο (26.10.2024)

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν έστειλε επιστολή τόσο στον Γενικό Γραμματέα όσο και στην προεδρία του ΣΑ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ζητάει να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση του Ισραήλ.

Η ελβετική προεδρία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ιράν και ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται επειγόντως αύριο Δευτέρα (28.10.2024) για να συζητήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία.

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ειδικότερα, ο Αμπάς Αρακτσί ανέφερε στην επιστολή προς τον ΟΗΕ ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Η ισραηλινή επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος (…) να απαντήσει σε αυτήν την εγκληματική επίθεση», γράφει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Τι υποστήριξε ο Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο κατά στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ήταν «ακριβής και ισχυρή» και «πέτυχε όλους τους στόχους».

Στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά τις ισραηλινές επιδρομές, ο Νετανιάχου είπε χαρακτηριστικά πως «η επίθεση υπήρξε ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της».

«Το Ιράν επετέθη κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και εκείνη η επίθεση απέτυχε», τόνισε, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, κατά την οποία οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

«Τότε είχαμε υποσχεθεί ότι θα αντιδρούσαμε με σφοδρότητα και τα ξημερώματα του Σαββάτου τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Η αεροπορία επετέθη κατά του Ιράν και έπληξε τις ικανότητες του Ιράν στην άμυνα και στην κατασκευή πυραύλων που στρέφονται εναντίον μας» είπε στο τέλος ο Νετανιάχου, ο οποίος συμμετείχε σε τελετή για την πρώτη εβραϊκή επέτειο της επίθεσης της Χαμάς κατά νοτίου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version